Пропозиція Індонезії про «референдум» на окупованих територіях є неприйнятною - МЗС України

13:25, 03.06.2023
Пропозиція Індонезії про «референдум» на окупованих територіях є неприйнятною - МЗС України

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто під час виступу на саміті у Сінгапурі.

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто запропонував власний "мирний план" для України, яким передбачається негайне припинення вогню і створення демілітаризованої зони вздовж нинішньої лінії бойового зіткнення. Окрім цього міністр оборони пропонує провести референдуми на окупованих Росією територіях, які назвав спірними.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив Субіанто під час виступу на безпековому форумі "Діалог Шангрі-Ла" в Сінгапурі, якого цитує речник МЗС Олег Ніколенко у Facebook.

 

«Перше, негайно припинити вогонь і бойові дії. Друге, розвести війська з кожної сторони на 15 кілометрів від нинішньої лінії фронту та створити демілітаризовану зону, і третє, створити під егідою ООН миротворчу місію, яка стежитиме за дотриманням режиму припинення вогню», — зазначив Субіанто.

 

Після цього він запропонував за участі ООН організувати і провести на "спірних територіях" референдуми, аби "об’єктивно встановити волю більшості жителів спірних територій" стосовно бачення ними свого майбутнього.

 

«Не знаю, чи моя пропозиція прийнятна, але це конкретні рекомендації до рішення форуму для якнайшвидшої деескалації і припинення кровопролиття в цьому збройному конфлікті», — додав Міністр оборони Індонезії.

 

Україна відповіла, що цінує увагу, яку Індонезія приділяє питанню відновлення миру в Україні. Водночас МЗС наголошує, що між Україною та Російською Федерацією немає спірних територій, аби там проводити референдуми.

 

«Здійснивши акт агресії, РФ окупувала Крим, частини Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Факт — зафіксованих в офіційних документах ООН.

На окупованих територіях російська армія здійснює воєнні злочини, злочини проти людяності та геноцид. Росія має забратися із українських територій, а Україна — відновити свою територіальну цілісність в міжнародно визнаних кордонах. Альтернативних сценаріїв бути не може», — наголосив речник МЗС Олег Ніколенко.

 

Припинення вогню, розведення сил на 15-кілометрову відстань та створення демілітаризованої зони теж не спрацюють. Росія зараз намагається всіляко зірвати український контрнаступ. Припинення вогню без виводу російських військ із території України дозволить Росії виграти час, перегрупуватися, закріпитися на окупованих територіях та накопичити сили для нової хвилі агресії.

 

Як повідомляла УМ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу на заході Азійського Центру Гарвардського університету (США) наголосив, що російська агресія проти України несе негативні наслідки і для Азії, і для всього світу. Він закликав Азійські держави зайняти чітку позицію на підтримку нашої держави.