Країни Азії мають відмовитися від нейтральності та підтримати Україну - Кулеба

08:25, 07.05.2023
Країни Азії мають відмовитися від нейтральності та підтримати Україну - Кулеба

Кулеба наголосив, що російська агресія несе негативні наслідки не лише для України, а й для усього світу

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час онлайн-виступу на заході Азійського Центру Гарвардського університету (США) наголосив, що російська агресія проти України несе негативні наслідки і для Азії, і для всього світу. Він закликав Азійські держави зайняти чітку позицію на підтримку нашої держави.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба МЗС.

 

«Два слова, які я чую від азійських колег дещо частіше, ніж хотілося би, це «солідарність» та «нейтральність». Вони висловлюють солідарність з Україною, за що ми вдячні, але декларують нейтральність щодо нас та росії. Водночас про жодну нейтральність не може бути мови, коли йдеться про агресію, вбивства, терор, зґвалтування, мародерство і масові звірства. Країни Азії мають зайняти чітку позицію на підтримку України та Статуту ООН», - наголосив Кулеба.

 

Очільник МЗС висловив переконання, що поділ світу на Глобальний південь та північ є штучним. Натомість універсальними для всіх цінностями є принципи Статуту ООН, які необхідно захистити від імперіалізму.

 

«Новий імперіалізм вже не просто стукає в двері, а вибиває їх. Усе через те, що протягом десятиліть світ мав сліпу пляму розміром з росію. На щастя, це у минулому. росія програє війну - не лише проти України, але і проти сучасності, розуму та здорового глузду», - заявив він.

 

Міністр наголосив, що Україна переможе, а росії знадобляться «покоління, щоб вибратися з ями, в яку вона себе загнала». Головним уроком буде те, що «агресія не дає жодних результатів», і він буде однаково актуальним для заходу, сходу, півдня та півночі світу.

 

«Уникнути зіткнення цивілізацій все ще можливо. Світ, в якому країни підтримують одна одну, все ще актуальний. Якщо ми зможемо разом захистити свободу, то так зможемо протистояти й іншим викликам: змінам клімату, продовольчій кризі, глобальній нерівності», - підсумував він.

 

Як повідомляла УМ, Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль заявив, що Сеул уважно стежить за ситуацією на полі бою в Україні та розглядає різні варіанти, коли йдеться про допомогу Києву летальною зброєю.