ПЦУ переходить на новоюліанський календар з 1 вересня

14:33, 24.05.2023
ПЦУ переходить на новоюліанський календар з 1 вересня

З усієї України на Архієрейський собор у Лаврі приїхали понад 50 єпископів. (Фото ПЦУ)

Архієрейський собор Помісної церкви, проголосував за перехід Православної церкви України (ПЦУ) на новий церковний календар для нерухомих свят вже з 1 вересня.

 

Собор відбувся у Києво-Печерській лаврі під головуванням митрополита Київського і всієї України Епіфанія у середу, 24 травня.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ПЦУ.

 

Зазначається, що рішенням Архієрейського Собору ПЦУ затверджено Постанову про календарне питання, в якій визначено перехід на новоюліанський календар з 1 вересня цього року, зберігаючи за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий календар.

 

Митрополит Епіфаній назвав це історичне рішення не простим, але необхідним, адже оновлений календар більш точний астрономічно:

 

«Це рішення, на яке чекає від нас і більшість вірних нашої Церкви, і більшість українського суспільства. Це рішення не просте, ми йшли до нього тривалий час, поступово, крок за кроком, і робимо його зважено. Але воно так само необхідне, як свого часу було необхідним рішення запровадити українську живу мову в богослужінні замість традиційної слов’янської, запровадити автокефальний устрій життя Церкви замість багатосотлітньої підлеглості.

 

Не всі сприйняли ці рішення, не всі їх підтримали – але вони були вірними та життєво необхідними. Так само вірним і життєво необхідним для нас є рішення про перехід на оновлений календар, який є більш точним астрономічно та церковно прийнятим, зі збереженням традиційної пасхалії».

 

 

З усієї України на собор приїхали понад 50 єпископів, проти переходу на новий календар проголосував лише один, ще один утримався. Формально перехід ПЦУ на новий календар ще має схвалити Помісний собор 27 липня 2023 року за участю мирян.

 

 

«Загальне вживання новоюліанського календаря, після затвердження цього рішення помісним Собором, що скликається на 27 липня 2023 року, буде запроваджене з 1 вересня цього року, коли розпочинається новий церковний рік. Водночас парафії і монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість – календарна реформа відбудеться без примусу, поступово і усвідомлено», - наголосили в ПЦУ.

 

Нагадаємо, питання календарної реформи дискутується давно. З новою силою це питання постало внаслідок російської агресії.

 

«Нині юліанський календар сприймається як пов'язаний з російською церковною культурою. Тоді як сучасним (новоюліанським) календарем користуються ті Церкви, які підтримують нашу Помісну Церкву, натомість опоненти і, в першу чергу, РПЦ – дотримуються старого календаря (юліанського). Тож прагнення збереження і утвердження своєї, української, духовної ідентичності, захист від агресії «русского міра», вимагають від нас назрілого рішення – долучитися до більшості Помісних Православних Церков і запровадити у вжиток новоюліанський календар», - зауважили у ПЦУ.

 

«Раніше казали польські (католицькі) і українські (православні) свята, а сьогодні кажуть – українські і московські свята. Новий календар буде українським, а ті, хто залишаються на старому – трішечки на московському», – розповів журналістам під час Собору митрополит Вінницький Симеон.

 

 

Це означає, що з цього року ПЦУ офіційно відзначатиме Різдво 25 грудня за григоріанським (новоюліанським) календарем, а не 7 січня.

 

Покрову будуть відзначати 1 жовтня (а не 14-го), Водохреще – 6 січня (а не 19-го), а День Святого Миколая – 6 грудня.

 

Але це стосується лише нерухомих свят. Тоді як святкування рухомого Великодня і прив'язаних до нього подій залишиться без змін. Трійцю святкуватимуть на 50-й день після Великодня.

 

Як повідомляла «УМ», раніше рішення про перехід на новоюліанський календар з 1 вересня ухвалила УГКЦ, а Предстоятель Святослав ще й закликав ПЦУ наслідувати їхній приклад.