Віддав наказ знищити «Мрію»: СБУ повідомила про підозру російському генералу

12:48, 19.05.2023
Віддав наказ знищити «Мрію»: СБУ повідомила про підозру російському генералу

Рашистський генерал Анатолій Концевой наказав окупантам захопити Гостомельський аеропорт, внаслідок чого було знищено літак Ан-225 "Мрія"

Служба безпеки зібрала доказову базу на заступника командувача повітряно-десантними військами зс рф генерал-лейтенанта Анатолія Концевого, який бере участь в агресивній війні проти України.

 

Як інформує УМ, про це 19 травня повідомили у СБУ в Телеграм.

 

Саме за його наказом окупанти здійснили тимчасове захоплення Гостомельського аеропорту на початку повномасштабного вторгнення.

 

Тоді під час активних бойових дій російські загарбники знищили найбільший у світі український літак АН-225 «Мрія».

 

«Для штурму стратегічно важливого аеродрому в Україні Концевой задіяв підрозділи спецпризначення повітряно-десантних військ та армійської авіації країни-агресора.

 

Встановлено, що російський генерал входить до складу вищого військового командування зс рф і брав безпосередню участь у плануванні, підготовці та здійсненні збройної агресії проти України.

 

За даними слідства, ще з 2019 року він організував на території росії та білорусі підготовку ворожих десантників до ураження та захоплення стратегічних наземних цілей на території нашої держави», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Концевому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪️ ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

▪️ ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою осіб).

 

Санкція статей передбачає покарання до 15 років тюрми.

 

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності за злочини проти України. Розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

Нагадаємо, що літак Ан-225 був знищений під час ворожих обстрілів у Гостомелі. 19 березня колишній капітан літака «Мрія» Дмитро Антонов розповів, що Ан-225 можна було врятувати від ворожих обстрілів у Гостомелі, однак літак знищила безвідповідальність керівництва, в тому числі й Сергія Бичкова. Його не евакуювали, хоча була можливість. Уже 24 березня «Антонов» відкрив рахунок для збору коштів на відновлення «Мрії».

 

Служба безпеки України встановила, що посадовці держпідприємства «Антонов», попри застереження державних органів, не убезпечили літак Ан-225 «Мрія» від знищення під час вторгнення росії.

 

29 березня «Укроборонпром» усунув з посади гендиректора державного підприємства «Антонов» Сергія Бичкова за підсумками службового розслідування після перевірки окремих фактів.

 

10 березня 2023 року СБУ повідомила про підозру ексдиректору «Антонова» Сергію Бичкову, начальнику безпеки Олександру Нетьосову та директору Михайлу Харченку за перешкоджання підготовці оборони аеродрому в Гостомелі. Пізніше ексдиректору «Антонова» Сергію Бичкову повідомили про ще одну підозру — через службову недбалість чиновника російські окупанти знищили літак Ан-225 «Мрія».

 

Як повідомляла УМ, із Гостомельського летовища вивезли на металобрухт частини легендарного Ан-225 «Мрія».