Дуда обіцяє ЗСУ винищувачі МіГ-29, а не F-16

13:34, 17.05.2023
Дуда обіцяє ЗСУ винищувачі МіГ-29, а не F-16

Дуда не може надати Україні винищувачі F-16, бо їх мало у Польщі. (Фото з відкритих джерел)

Президент Польщі Анджей Дуда у Рейк’явіку заявив, що Польща не може надати Україні винищувачі F-16, але готова і надалі передавати МіГ-29, оскільки їх країна має у достатній кількості.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє wPolityce.

 

 «Ми маємо відносно дуже невелику кількість літаків F-16. Ми готові підтримати процес підготовки українських пілотів – я обговорював це з прем'єр-міністром, міністром національної оборони деякий час тому. Але та кількість літаків F-16, яка у нас є, не дозволяє нам сьогодні говорити про те, щоб передати Україні якусь частину з них», – зазначив він.

 

Водночас Дуда запевнив у готовності до подальшої передачі Україні літаків МіГ-29.

 

Нагадаємо, 17 травня прем'єр-міністри Британії та Нідерландів за підсумками зустрічі на полях саміту Ради Європи у Рейк’явіку домовились очолити коаліцію винищувачів для надання Україні F-16.

 

У вечірньому зверненні  у вівторок президент Володимир Зеленський оголосив, що Британія й Нідерланди, а також Франція долучились до так званої "коаліції винищувачів".

 

15 травня стало відомо, що Британія погодилась улітку розпочати навчання українських пілотів  і вже зараз працює з іншими країнами над можливим наданням винищувачів F-16 Україні.

 

Як повідомляла УМ, Президент України Володимир Зеленський каже, що його закордонні візити, серед іншого, присвячені створенню коаліції країн-партнерів, у межах якої нашій державі будуть надані винищувачі західного зразка.