Справа Князєва: Верховний суд висловив недовіру затриманому голові

16:27, 16.05.2023
Справа Князєва: Верховний суд висловив недовіру затриманому голові

Судді Верховного Суду наголосили, що вони шоковані зазначеними подіями, і будь-який корупційний злочин має бути покараним

Верховний Суд вніс на розгляд подання про недовіру голові Верховного Суду Всеволоду Князєву, який підозрюється у хабарництві. 

 

Як інформує Україна молода, відповідне рішення прийняли під час пленуму ВС, 16 травня. 

 

Крім того, судді ВС прийняли заяву щодо інформації, опублікованої правоохоронними органами щодо Князєва. У заяві судді запевнили, що добровільно співпрацюють зі слідством, а також підкреслили, що кожен злочин має бути покараним.

 

«Верховний Суд, повністю усвідомлюючи свою роль і місце в системі правосуддя, бере на себе повну відповідальність за події, що відбуваються у зв’язку з імовірними корупційними діяннями його окремих представників. Судді Верховного Суду шоковані зазначеними подіями. Верховний Суд наголошує, що повне об’єктивне розслідування всіх обставин сприятиме якнайшвидшому встановленню істини та відновленню справедливості. За будь-який корупційний злочин має бути невідворотне покарання. Судді та працівники ВС добровільно і повною мірою співпрацюють зі слідством. Судді Верховного Суду вимушені констатувати, що корупційні діяння в судах будь-яких ланок, а тим більше у ВС, завдають непоправної шкоди репутації та довірі до Суду, нищать авторитет правосуддя. Верховний Суд діє і буде діяти за принципом самоочищення, вживаючи всіх необхідних заходів. Шановні судді та представники ЗМІ, це чорний день в історії Суду. Ми мусимо бути гідними та витримати цей удар», — йдеться в заяві.

 

За затвердження заяви проголосували 142 судді. Проти не виступив жоден із присутніх суддів.

 

Після цього головуючий пленумом Дмитро Луспеник зачитав подання про висловлення недовіри Всеволоду Князєва. Подання підписали 138 суддів із 142 присутніх.

 

«Подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. У зв’язку з оприлюдненням НАБУ та САП у ЗМІ повідомлення про імовірне вчинення головою ВС корупційних діянь, заподіяння шкоди авторитету Верховного Суд та зниженням довіри громадян до Верховного Суду, ми ініціативна група суддів ВС на підставі статті 41 Закону «Про судоустрій та статус суддів» вносимо це подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду», – йдеться у поданні.

 

Зазначимо, що згідно із Законом України «Про судоустрій та статус суддів», голову Верховного Суду та його заступника обирає на посаду та звільняє з неї Пленум ВС. Дострокове припинення повноважень голови ВС відбувається внаслідок висловлення йому недовіри. Питання про внесення недовіри розглядається за поданням не менш ніж однієї третини від складу Пленуму Верховного суду, у даному разі – це 56 суддів.

 

Організаційний комітет протягом 20 днів має забезпечити та підготувати проведення Пленуму ВС щодо розгляду подання про висловлення недовіри голові Верховного Суду. При чому засідання такого пленуму буде повноважним за присутності на ньому понад половини суддів від складу Пленуму (84 судді).

 

Питання щодо недовіри голови Верховного Суду можуть розглядатися як за його присутності, так і без нього. Рішення щодо висловлення недовіри приймається таємним голосуванням. Рішення вважається прийняте, якщо його підтримає більшість суддів Пленуму ВС. Висловлення недовіри голови Верховного Суду не позбавляє його повноважень судді ВС. Повторно питання про висловлення недовіри не можна ініціювати протягом року з дня його розгляду на засіданні Пленуму.

 

Як повідомляла УМ, вночі, 16 травня, стало відомо, що Національне антикорупційне бюро України викрило голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабара в розмірі близько 3 мільйонів доларів (приблизно 110 млн гривень за поточним курсом).Він затриманий.