До Києва завітала Глава Єврокомісії у День Європи

09:48, 09.05.2023
До Києва завітала Глава Єврокомісії у День Європи

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на київському вокзалі. (Фото: Twitter. Ursula von der Leyen)

Із візитом до Києва прибула у вівторок, 9 травня, Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, щоб відзначити День Європи.

 

Як інформує УМ, про це 9 травня фон дер Ляєн написала у своєму Twitter.

 

Президентка Єврокомісії відзначила, що їй приємно повернутися до Києва, де цінності, які дорогі європейцям, відстоюють щодня.

 

"Тому це дуже доречне місце для святкування Дня Європи. Я вітаю рішення президента Володимира Зеленського зробити 9 травня Днем Європи також і тут, в Україні", – зауважила фон дер Ляєн.

 

Президент Володимир Зеленський у понеділок підписав указ, згідно з яким відтепер щорічно 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи.

 

День Європи – свято Євросоюзу, для якого обрали день проголошення так званої Декларації Шумана, тобто виступу міністра закордонних справ Франції Робера Шумана 9 травня 1950 року. Цей виступ вважають відправною точкою для об’єднання європейських країн у наднаціональну спільноту, що у підсумку стала Європейським Союзом. 

 

Дотепер в Україні це свято припадало на третю суботу травня. Рівно два десятиріччя тому, навесні 2003 року, таке рішення ухвалив президент Леонід Кучма, що побоювався розлютити проросійську п’яту колону у разі, якби датою святкування стало "європейське" 9 травня.

 

Як повідомляла УМ, Довгоочікувана зона: ЄС зробив крок для приєднання України до «роумінгового безвізу».