Українці свідчать у Конгресі США про воєнні злочини рф, фото

14:02, 20.04.2023
Українці свідчать у Конгресі США про воєнні злочини рф, фото

У Конгресі США проходять слухання свідчень українців щодо злочинів армії рф проти мирного населення.

На засіданні комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США виступили 16-річний українець та п'ятдесятисемирічна українка з Херсона. Вони розповіли про воєнні злочини росії.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє CNN.

 

Українка на ім'я Любов розповіла, що російські військові били її, погрожували зґвалтуванням і змушували копати собі могилу.

 

«Історія Любові була одним із двох потужних і жахливих свідчень, якими поділилися з членами Комітету із закордонних справ Палати представників на слуханнях щодо російських військових злочинів у середу», - йдеться у повідомленні.

 

Генеральний прокурор України Андрій Костін дає свідчення на слуханнях у Комітеті закордонних справ Палати представників щодо ймовірних «воєнних злочинів Росії та інших звірств в Україні» на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, США, 19 квітня. (Sarah Silbiger/Reuters)

 

Також на засіданні виступив 16-річний українець Роман, якого силою вивезли до рф та помістили в сім'ю і намагалися перевиховати.

 

На прохання постраждалих їхні прізвища не розголошувалися.

 

Генпрокурор України Андрій Костін, який також виступив на слуханнях, повідомив, що Офіс генпрокурора зареєстрував близько 80 тисяч випадків потенційних воєнних злочинів. За його словами, на сьогодні українські суди винесли вирок щодо 31 росіянина за воєнні злочини в Україні.

 

«Це більше ніж воєнні злочини. Це більше ніж злочини проти людяності. Те, що ми спостерігаємо в Україні, є геноцидом», – заявив у своєму вступному слові голова комітету Майкл Маккол.

 

Нагадаємо, що у Вільнюсі члени спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні (JIT) підписали угоду щодо розслідування не лише воєнних злочинів, а й злочину геноциду.

 

До JIT входять Україна, Польща, Литва, Естонія, Латвія, Словаччина та Румунія. Її учасниками є Євроюст та вперше у своїй історії – Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду.

 

Угода сприятиме розслідуванню злочину геноциду в Україні, обміну доказами й інформацією. Роботу JIT посилять міжнародні експерти.

 

Як повідомляла УМ, США офіційно визнали російські злочини проти людяності в Україні.