Ухилянтів переправляли в гідрокостюмах за кордон – ДБР

13:37, 20.04.2023
Ухилянтів переправляли в гідрокостюмах за кордон – ДБР

"Голь на видумку хитра": які лишень способи не вигадують аби уникнути мобілізації. (Фото: сайт ДБР.)

Працівники Державного бюро розслідувань викрили черговий канал незаконного переправлення через державний кордон України чоловіків призовного віку.

 

Як інформує УМ, про це повідомили 20 квітня на сайті ДБР.

 

«Організатор схеми — мешканець Харківської області. Він ще минулого року втік від мобілізації, нелегально перетнувши кордон. Після втечі спритник вирішив заробляти гроші на таких ухилянтах, як і він сам.

 

Для того, аби «бізнес-план» спрацював, долучив до схеми трьох своїх знайомих, які залишились в Україні. Один з них — співробітник Держпродспоживслужби, інші двоє — цивільні.

 

Маршрут, який розробили ділки, пролягав поза пунктами митного пропуску в  південно-західних областях України.  Після того, як «клієнтів» доставляли до точки перетину кордону з Молдовою, вони вбрід переходили одну з місцевих річок. Для цього їм видавали гідрокостюми. На молдавському боці їх зустрічав організатор», - сказано, зокрема, в повідомлені.

 

 

Вартість послуги складала – 5 тис. дол. США.

 

Наразі 3 фігурантам повідомлено про підозру в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, вчиненого за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 2 ст. 332 КК України). Двоє з них перебувають під вартою.

 

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 7 років.

 

Організатору ж схеми, який ховається за кордоном, про підозру повідомлено заочно за фактом організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів (ч. 3 ст. 332 КК України).

 

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк до 9 років.

 

Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура.

 

Раніше ДБР повідомило про підозру правоохоронцю, який також організував схему незаконного переправлення осіб призовного віку через державний кордон України.

 

Як повідомляла УМ, на Київщині виявили 15 компаній зрадника Сівковича - ДБР.