ЄС готує екстрені обмеження на імпорт зерна з України

12:39, 20.04.2023
ЄС готує екстрені обмеження на імпорт зерна з України

Цьогоріч українські фермери постануть перед дилемою - сіяти чи не сіяти.

Екстрені обмеження на імпорт зерна з України до Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії. запровадить Європейський Союз. Натомість дозволить використовувати їхню територію для транзиту українського збіжжя в інші країни.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Financial Times.

 

У виданні уточнили, що нові обмеження від ЄС планують ввести через односторонні заборони Польщі та Угорщини. Якщо вони скасують їх, то отримають компенсацію у €100 мільйонів з фондів Євросоюзу.

 

Цей фінансовий пакет допомоги у €100 мільйонів Єврокомісія пообіцяла і Румунії, Словаччині та Болгарії на тлі зернової кризи. Однак є умова: дотримання спільного підходу до вирішень проблем, а не ухвалення односторонніх рішень.

 

Польща заборонила ввозити з України зерно і десятки видів сільгосппродуктів. Голова правлячої партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський заявив, що рішення ухвалили з урахуванням «асиметрії між польським та українським сільським господарством, що є наслідком якості землі, значно нижчої оплати праці в Україні та того факту, що в Україні переважно на великих площах працюють міжнародні компанії з розгалуженою інфраструктурою».

 

Раніше Брюссель запропонував €56,3 мільйона як компенсацію постраждалим фермерам країн-сусідів України, але цю суму назвали надто маленькою. Польський уряд у лютому цього року запровадив держсубсидії для аграріїв, проте ситуацію це не покращило.

 

16 квітня Угорщина слідом за Польщею тимчасово заборонила імпорт агропродукції з України. Заборона триватиме до 30 червня. 17 квітня аналогічне рішення ухвалила Словаччина, а 19 квітня — Болгарія. Щоправда, болгари дозволили транзит.

 

У Єврокомісії відреагували на такі рішення. Односторонні дії щодо торгівлі з боку держав-членів ЄС назвали неприйнятними. Єврокомісія планує затвердити додатковий пакет заходів підтримки фермерів ЄС, які «постраждали» від напливу української сільськогосподарської продукції.

 

Увечері 18 квітня перший віцепремʼєр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко заявила, що Україна домовилася з Польщею про відновлення транзиту агропродукції. Його розблокують у ніч з четверга 21 квітня на пʼятницю 22 квітня.

 

Як повідомляла УМ, ЄС визначився із кандидатурою свого посла в Україні.