«Велика сімка» продовжуватиме санкційний тиск на рф і підтримку України

09:28, 18.04.2023
«Велика сімка» продовжуватиме санкційний тиск на рф і підтримку України

У G7 домовилися активніше протидіяти постачанню зброї росії. (Фото: DW)

Надалі виступати єдиним фронтом проти агресивної війни росії в Україні пообіцяли міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7). Також було заявлено про відданість посиленню й застосуванню жорстких санкцій проти москви.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в комюніке від 18 квітня за результатами їхньої зустрічі в японському місті Каруїдзава.

 

«Воєнні злочини та інші жорстокості, такі як напади росії на цивільне населення і критично важливу цивільну інфраструктуру, не можуть бути безкарними», – йдеться в комюніке.

 

 

«Ми як і раніше віддані посиленню санкцій проти росії та повному їх виконанню… і підтримуватимемо Україну стільки, скільки буде потрібно», - заявили міністри.

 

Очільники МЗС також наголосили на неприйнятності «безвідповідальної ядерної риторики росії та її погроз розгорнути ядерну зброю в білорусі».

 

Окрему увагу в комюніке приділено спробам інших держав допомогти росії ухилитися від санкцій і надати військову підтримку.

 

«Ми підтверджуємо наш заклик до третіх сторін припинити допомогу росії у веденні війни або заплатити за це високу ціну. Ми посилимо нашу координацію для запобігання і реагування на постачання зброї третіми сторонами до росії і продовжимо вживати заходів проти тих, хто надає матеріальну підтримку росії», – зазначено в комюніке.

 

Погоджений топдипломатами документ підготовлений як шаблон для майбутнього саміту лідерів країн G7, який відбудеться в Хіросімі наступного місяця, і включає формулювання щодо Ірану, М’янми, нерозповсюдження ядерної зброї та інших важливих глобальних питань.

 

Але особливу увагу в ньому приділено двом кризам: зростаючим загрозам Китаю і його військовим маневрам навколо Тайваню та вторгненню росії в Україну й погрозам російського лідера застосувати тактичну ядерну зброю.

 

Міністри закордонних справ Японії, Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції, Німеччини, Канади, Італії та Європейського Союзу підкреслили, що їхня нинішня зустріч стала вирішальним моментом у відповіді світу на обидві кризи, які розглядаються як виклики міжнародному порядку, заснованому на правилах після Другої світової війни.

 

Окремо відзначено неспроможність вирішити глобальні проблеми в ООН через деструктивну позицію Китаю і росії в Раді Безпеки.

 

Глави МЗС G7 заявили, що мир і стабільність між Китаєм і Тайванем є «незамінним елементом безпеки та процвітання в міжнародному співтоваристві», і закликали до «мирного вирішення проблем між берегами протоки».

 

Комюніке також закликало Китай «утриматися від погроз, примусу, залякування або застосування сили» в Східному і Південно-Китайському морях і не нарощувати «військову діяльність у регіоні».

 

Як повідомляла УМ,США, Велика Британія, Франція, Канада і Японія оголосили про створення альянсу для витіснення росії зі світового ринку ядерного палива.