Фінляндія вважає не актуальною передачу винищувачів Hornet Україні

13:24, 12.04.2023
Фінляндія вважає не актуальною передачу винищувачів Hornet Україні

Фінляндія поки не планує передавати Україні свої винищувачі

Міністерство оборони Фінляндії відреагувало на запит України щодо можливості передачі винищувачів Hornet.

 

Як інформує Україна молода, про це сказав міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен, пише Yle.

 

Він заявив, що Фінляндія вважає дискусію щодо можливості передачі винищувачів Hornet Україні не актуальною. За його словами, винищувачі Hornet будуть використовуватися Оборонними силами Фінляндії протягом найближчих кількох років, після чого їхній життєвий цикл, що становить близько трьох десятиліть, закінчиться.

 

Кайкконен додав, що відповідь на запит України дали минулого тижня. У березні Україна звернулася до Фінляндії і запропонувала обговорити питання про можливу передачу Україні винищувачів Hornet.

 

Запит надійшов після того, як прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін під час візиту до Києва обговорила з президентом України Володимиром Зеленським можливість передачі країні винищувачів Hornet.

 

Марін тоді заявила, що її країни могла би разом з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів. Її заява стала сюрпризом для оглядачів та учасників зовнішньої та безпекової політики, а конкуруючі партії говорили про "безрозсудність" таких оголошень. Марін дорікали, що такі заяви слід робити після консультацій всередині країни.

 

Як повідомляла УМ, військово-політичне керівництво Фінляндії застала зненацька заява прем’єрки країни Санни Марін у Києві про можливу передачу Україні своїх старіших літаків - винищувачів F/A-18 Hornet.І  хоча пані Марін казала, що це питання варто для початку вивчити, у Фінляндії вже почалися палкі дискусії з цього приводу.