Рада заборонила феєрверки в Україні

15:54, 11.04.2023
Рада заборонила феєрверки в Україні

За феєрверки українців будуть карати.

Закон, який передбачає заборону використовувати, продавати та передавати феєрверки класів F2, F3, F4. ухвалено Верховною Радою.

 

Як інформує УМ, про це повідомив 11 квітня народний депутат Ярослав Железняк ("Голос") у Телеграмі.

 

За даними Железняка, ухвалення Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання та обігу піротехнічних виробів" (№7438) підтримали 290 парламентаріїв.

 

Згідно з документом, забороняється використання, продаж та передача феєрверків класів F2 (загального використання, мають низький рівень небезпеки та шуму, не призначені для використання у житлових будівлях), F3 (загального використання, мають середній рівень небезпеки, не призначені для використання у житлових будівлях), F4 (професійного використання, мають високий рівень небезпеки).

 

Забороняється також продаж або передача у будь-який спосіб феєрверків класу F1 (загального використання, мають дуже низький рівень небезпеки та шуму, можуть використовуватися у житлових будівлях) особам, які не досягли 16 років.

 

Продаж або передача сценічних піротехнічних виробів класу Т1 (мають низький рівень небезпеки), інших піротехнічних виробів класу P1 (мають низький рівень небезпеки) дозволяється лише особам, які досягли 18 років, а сценічних піротехнічних виробів класу Т2, інших піротехнічних виробів класу P2, які мають високий рівень небезпеки, - лише особам зі спеціальною підготовкою.

 

Автори документа очікують, що реалізація закону сприятиме захисту населення від негативних наслідків використання піротехнічних виробів, посиленню боротьби з жорстоким поводженням з тваринами, які страждають від гучних звуків, та наближенню українського законодавства до законодавства Європейського Союзу.

 

Як повідомляла УМ, Рада планує дозволити мобілізованим звільнятися після 18 місяців служби.