НАТО обговорює збільшення фінансування України

11:59, 04.04.2023
НАТО обговорює збільшення фінансування України

Подвоєння зобов’язань у фонді підтримки України обговорять на сьогоднішній зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО.

 

Як інформує УМ, про це 4 квітня пише Financial Times.

 

Наразі він становить близько 250 млн євро на рік, його планують подвоїти до цільового показника 500 млн євро.

 

"Ці фінансові обіцянки спрямовані на те, щоб пом'якшити роздратування в Києві з приводу широкого небажання в альянсі обговорювати конкретні терміни вступу країни в НАТО", - пише видання.

 

Міністри також мають намір обговорити розширення роботи щодо підвищення оперативної сумісності між українською армією та силами НАТО, підвищення стандартів ЗСУ, прискорення переходу від радянського озброєння до сучасного озброєння НАТО, а також поглиблення політичних зв'язків між Києвом та НАТО.

 

 

FT зазначає, що Київ офіційно подав заявку на членство у вересні, але альянс не зробив жодних офіційних кроків у відповідь.

 

"Цей лист-заявка лежить на столі, а ми просто ігноруємо його. Добре, членство, можливо, не є варіантом прямо зараз. Але ми можемо вжити конкретних дій крім цього або на підтримку цього, щоб показати, що ми віримо в це у довгостроковій перспективі", - сказав один із дипломатів.

 

Комплексний пакет допомоги НАТО для України був створений у 2016 році для підвищення стійкості та безпеки України. Після повномасштабного вторгнення Росії до України у лютому минулого року він використовувався для доставки продовольства, палива, медикаментів, обладнання до України. Але офіційні особи НАТО кажуть, що заплановані витрати вже перевищують його бюджет.

 

"Ми не зможемо найближчим часом запропонувати їм членство. Але ми можемо говорити про тісніші відносини між НАТО та Україною. ... Але у нас є великий дефіцит фінансування для цього ... і нам потрібно вкласти в це значні кошти", - додав інший дипломат.

 

Як повідомляла УМ, Україна вперше за кілька років  візьме участь у засіданні Комісії Україна-НАТО.