Фінляндія офіційно стане членом НАТО 4 квітня

15:03, 03.04.2023
Фінляндія офіційно стане членом НАТО 4 квітня

Державний прапор Фінляндії завтра замайорить біля штаб-квартири НАТО, (Фото з відкритих джерел)

Генсек НАТО Єнс Столтенберг офіційно підтвердив, що Фінляндія приєднається до Альянсу уже 4 квітня.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив на брифінгу в Брюсселі 3 квітня.

 

Виступаючи на брифінгу напередодні зустрічі міністрів закордонних справ Альянсу, що пройде у столиці Бельгії, Столтенберг підтвердив інформацію про приєднання Фінляндії у вівторок. Про це раніше повідомляли ЗМІ. Столтенберг сказав, що вівторок стане історичним днем.

 

«Завтра ми привітаємо Фінляндію як 31-го члена НАТО, що зробить Фінляндію безпечнішою, а наш Альянсу - сильнішим. Ми піднімемо прапор Фінляндії уперше тут, у штабквартирі НАТО»,- сказав він.

 

Міністр закордонних справ Пекка Хаавісто заявив виданню Helsingin Sanomat у неділю ввечері, що членство Фінляндії можуть формально затвердити в Брюсселі без подання документів до Вашингтона

 

У минулому вважали, що членство набуває чинності лише тоді, коли представник країни передає документи про приєднання до Державного департаменту США у Вашингтоні.

 

Примітно, що 4 квітня - річниця заснування НАТО. Цього дня у 1949 році в Вашингтоні представники 12 країн - США, Британії, Франції, Італії, Бельгії, Нідерландів, Люксембурга, Канади, Данії, Ісландії, Норвегії та Португалії - підписали Північноатлантичний пакт про військово-політичний союз.

 

Нагадаємо, парламент Туреччини одностайно погодив вступ Фінляндії у НАТО в ніч на 31 березня. Єнс Столтенберг після того заявив, що Фінляндія офіційно стане членом НАТО у найближчі дні.

 

Як повідомляла УМ, Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у п’ятницю, 17 березня, заявив, що країна ратифікує протокол про вступ Фінляндії в НАТО, але окремо від Швеції.