Ердоган обіцяє ратифікувати вступ Фінляндії до НАТО

17:54, 17.03.2023
Ердоган обіцяє ратифікувати вступ Фінляндії до НАТО

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у п’ятницю, 17 березня, заявив, що країна ратифікує протокол про вступ Фінляндії в НАТО, але окремо від Швеції.

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав на спільній пресконференції з президентом Фінляндії Саулі Нііністьо, який прибув з візитом до Анкари, повідомляє Anadolu.

 

За словами Ердогана, Фінляндія вжила всіх конкретних заходів, необхідних для отримання членства, й схвалення її вступу в НАТО може бути винесене на голосування парламенту. 

 

«Ми вирішили розпочати процес затвердження протоколу про вступ Фінляндії до НАТО в нашому парламенті. Я вірю, що з членством Фінляндії НАТО стане сильнішим і таким чином відіграватиме активну роль у підтримці глобальної безпеки та стабільності», — сказав Ердоган.

 

Водночас зі Швецією, за його словами, переговори продовжаться.

 

«Ми продовжимо наші переговори зі Швецією на основі принципів альянсу та нашого підходу до боротьби з тероризмом», — сказав він.

 

Швеція та Фінляндія у травні минулого року одночасно подали заявки на приєднання до НАТО на тлі повномасштабної війни Росії проти України. Заявки мають ратифікувати парламенти усіх країн-членів НАТО.

 

Та процес дещо затягнувся на тлі спротиву Туреччини. Одна з причин, які офіційно називала Анкара — це курдські спільноти, що активно діють у Фінляндії та Швеції, в тому числі - спільноти, які належать до забороненої в Туреччині як терористична Курдської робітничої партії.

 

Ускладнили процес і акції зі спаленням Корану, що пройшли у Стокгольмі.

 

Врешті 29 січня президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара може погодитися на вступ Фінляндії до НАТО раніше, ніж на вступ Швеції на тлі напруженості у відносинах зі Стокгольмом. Окрім Туреччини, ратифікувати вступ нових членів має також Угорщина: голосування в угорському парламенті має відбутися 31 березня.

 

Як повідомляла УМ, посли країн-членів НАТО у вівторок, 5 липня, підписали протоколи про вступ Фінляндії та Швеції до Альянсу. Урочиста церемонія підписання відбулася у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі.