Україна закликає Радбез ООН бойкотувати Московію

11:57, 02.04.2023
Україна закликає Радбез ООН бойкотувати Московію

Україна з початку війни ініціює виключення Росії з Ради Безпеки ООН і загалом з Організації Об'єднаних Націй.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк закликав  Радбез Організації Об'єднаних Націй (ООН) припинити загравати й жартувати з росією і пропонує влаштувати проти країни-агресорки одностайний бойкот. Українська влада ініціює процес виключення Росії з Радбезу ООН ще 2022 року.

 

Як інформує Україна молода, про це Подоляк повідомив у ефірі загальнонаціонального марафону. 

 

«Не можна дозволити країні-терористці, яка своєю агресією проти України порушує фундаментальну статтю 4 статуту ООН, вільно панувати в Організації», - сказав Подоляк.

 

Він же вказав, що саме панування РФ в ООН є «зламом глобальної системи як такої».

 

На думку Подоляка, Росія, яка на місяць очолила Радбез ООН, повинна зіткнутися з її повним бойкотом.

 

«Це єдиний механізм, щоб поставити крапку в цьому нонсенсі», - підкреслив Подоляк.

 

Раніше Україна ініціювала процес виключення Росії з Ради Безпеки ООН і загалом з Організації Об'єднаних Націй. Київ надав докази того, як 31 рік тому російська делегація, по суті, просто окупувала крісло СРСР у РБ ООН - держави, яка на той момент припинила своє існування, без будь-яких статутних підстав для цього.

 

Відомо, що до складу Радбезу ООН входять 10 ротованих і п'ять постійних членів, включно з Росією, Великою Британією, Францією, США і Китаєм, які володіють правом вето. 

 

Як повідомляла УМ, у поточному місяці Росія очолила виконавчий орган ООН, замінивши Мозамбік.

 

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель назвав оголошене головування Росії в Раді Безпеки ООН доречним для 1 квітня - Дня сміху.