США продають Польщі 24 винищувачі F-22 Raptor за символічний долар

11:21, 02.04.2023
США продають Польщі 24 винищувачі F-22 Raptor за символічний долар

Винищувачі F-22 Raptor вважається першим американським військовим літаком п'ятого покоління

Міністерство оборони США згодилося продати Польщі за символічну плату в один долар 24 винищувачі F-22 Raptor.

 

Ці літаки надійдуть до країни протягом 2024-2025 років.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє  Defence24.

 

Зокрема, зазначається, що йдеться про винищувачі, які достроково були зняті з бойових дій. 

 

Видання зауважило, що ця операція з літаками готувалася понад рік. Передавання F-22 Raptor для Варшави, зокрема, має стати компенсацією за передані Україні польські винищувачі МіГ-29. 

 

«До кінця 2025 року Польща може стати другою після США країною в світі, яка буде використовувати два типи літаків 5-го покоління. Крім вже закуплених для ВПС Польщі літаків F-35, американці запропонували надати Польщі 24 літаки F-22 A Block 20 Raptor з партії з 32 винищувачів», – йдеться у статті видання.

 

Попри те, що Польща придбає у США винищувачі лише за долар, Варшаві доведеться витратитися на саму операцію з передаванням машин. Так, необхідно буде заплатити за перевірку Raptor, адже вилучені з ВВС США літаки не були на бойовій службі, а використовувалися здебільшого для тренувань. 

 

Окрім того, Польща повинна залучити кошти на озброєння, навчання пілотів і технічного персоналу та підготування наземної інфраструктури. За підрахунками фахівців зі США, на це піде близько трьох років (включно з навчанням пілотів). Усі літаки будуть доставлені до Польщі в 2024-2025 роках.

 

Як повідомляла УМ, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний закликає союзників України передати для армії винищувачі F-16. 

 

Водночас секретар РНБО Олексій Данилов запевнив, що Україна таки отримає винищувачі F-16. Він також закликав усіх зберігати спокій і терпляче ставитись до тих чи інших заяв щодо зброї для України.