Поставлені росією цілі провалилися – ISW

08:05, 02.04.2023
Поставлені  росією цілі провалилися – ISW

Цілі ворога захопити до кінця березня Донецьку й Луганські області не мають успіху

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) наголосили, що великий зимовий наступ з боку рф захлинувся так і не досягнувши поставлених цілей – повністю захопити Донецьку і Луганську області.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє ISW.

 

Військові аналітики наголошують, що російські, українські та західні джерела зазначили 1 квітня, що зимовий наступ російських військ не досягнув поставленої Кремлем мети – захоплення територій по адміністративних кордонах Донецької та Луганської областей до 31 березня.

 

Експерти вказують і на те, що російські військові блогери стурбовані тим, що війська РФ повинні завершити свої наступальні операції в Бахмуті та Авдіївці, щоб підготуватися до українських контрнаступів, які вони очікують між 16 квітня та 9 травня.

 

Військові блогери підкреслили своє розчарування тим, що протягом зими не було вирішальних боїв, і зазначили, що Росія не спроможна продовжувати широкомасштабну наступальну операцію, якщо не зможе утримати під контролем Бахмут та Авдіївку впродовж наступних тижнів.

 

Фахівці нагадують: ISW вже давно оцінював, що російський зимовий наступ навряд чи буде успішним через постійну нездатність командування окупантів зрозуміти часові та просторові відносини, пов'язані з такою кампанією.

Інститут також оцінював, що Росії не вистачить бойової потужності, необхідної для проведення більш ніж однієї великої наступальної операції в Донецькій і Луганській областях, а триваючі призовні кампанії в Росії та на окупованих українських територіях можуть свідчити про те, що Росія готується до нестачі резервів.

 

У звіті зазначається: зростаючі спекуляції щодо змін у російському військовому командуванні, ймовірно, вказують на те, що Росія може незабаром провести перестановки у вищому військовому командуванні РФ через невдалу зимову наступальну операцію.

 

Основні висновки аналітиків ISW за 1 квітня:

- Російські, українські та західні джерела відзначають, що російський зимовий наступ не зміг досягти цілей Кремля щодо захоплення всіх територій Донецької та Луганської областей до 31 березня.

- Зростаючі спекуляції щодо змін у російському військовому командуванні, ймовірно, вказують на те, що Росія може незабаром провести перестановки у вищому військовому командуванні у зв'язку з провалом зимового наступу.

- Російські війська провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Сватове-Кремінна.

- При цьому вони не здобули жодних підтверджених успіхів у Бахмуті та його околицях і продовжили наступальні операції вздовж лінії фронту Авдіївка-Донецьк.

- Крім того, окупанти продовжували будувати оборонні споруди на окупованому півдні України.

- Росія розпочала піврічний призов на військову службу 1 квітня, найбільший призов з 2016 року.

- Російські окупаційні чиновники продовжують депортувати українських дітей до Росії за програмами відпочинку та реабілітації.

 

Як повідомляла УМ, раніше в ISW говорили, що весняна  мобілізація в росії, яка розпочнеться уже 1 квітня, може завадити окупантам поповнити бойові підрозділи, які воюють в Україні, оскільки на новобранців доведеться витрачати і без того вичерпані ресурси.