Павло Лебідь перебуватиме під домашнім арештом 60 діб

22:07, 01.04.2023
Павло Лебідь перебуватиме під домашнім арештом 60 діб

Садиба Павла у селі Вороньків, де підозрюваний перебуватиме під арештом. (Фото СБУ)

Шевченківський районний суд Києва таки задовольнив клопотання прокуратури щодо одіозного колишнього намісника Києво-Печерської лаври від УПЦ МП митрополита Павла (Лебідя).

 

Відтак, Феміда оголосила своє рішення пізно ввечері у суботу і призначила ієрарху РПЦ в Україні запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком на 60 діб.

 

Про це повідомляє Україна молода з посиланням на вітчизняні ЗМІ.

 

Згідно з рішенням суду на Павла, якого підозрюють у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та виправдовуванні збройної агресії рф проти України, буде надягнуто електронний браслет.

 

Він перебуватиме під домашнім арештом за місцем реєстрації — у своїй розкішній садибі в селі Вороньків Київської області, яку в суботу вранці обшукали слідчі СБУ.

 

                                                    Обшук садиби Павла співробітниками СБУ. 

 

Сам Павло стверджує, що там немає зв‘язку, світла і навіть «нема, де ночувати». Він просив залишити його під арештом в Лаврі, де він нібито мешкає 29 років. Однак прокурори зазначили, що прописаний він за іншою адресою, а Лавра належить державі.

 

Інформація про те, що митрополиту буде заборонено спілкуватись з вірянами та вести служби, не підтвердилась.

 

 

Перед рішенням суд оголосив перерву та хотів перенести засідання на 3 квітня, бо митрополит Павло скаржився на погіршений стан здоров’я.

 

Адвокат митрополита Микита Чекман заявляв, що йому не надали достатньо часу для ознайомлення з матеріалами справи на 115 сторінок, що ставить у нерівне становище сторону захисту та сторону обвинувачення, тому сторона захисту просила відкласти розгляд справи до 3 квітня.

 

Втім прокуратура заперечила відкладання засідання, оскільки з моменту вручення клопотання минуло понад 6 годин, і сторона захисту мала час на ознайомлення з матеріалами.

 

Прокурори наголошували на ризиках втечі підозрюваного, тиску на свідків, знищення або спотворення речових доказів.

 

Як повідомляла «УМ», сам Павло назвав підозру політичною та заявив, що "завжди був проти агресії".

 

Нагадаємо, в суботу вранці на підставі зібраних доказів Павла повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).