Павло Лебідь у суді заперечує виправдання збройної агресії, відео

13:30, 01.04.2023
Павло Лебідь у суді заперечує виправдання збройної агресії, відео

Після оголошення підозри вранці Павло постане перед судом вже по обіді. (Фото СБУ)

Московський митрополит Павло Лебідь у присутності адвоката постав перед судом у Києві, де йому обиратимуть міру запобіжного заходу.

 

Перед початком засідання суду Лебідь у короткому коментарі журналістам заперечив, що підтримував збройну агресію рф проти України.

 

Як інформує Україна молода, записи телефонних розмов Павла, які оприлюднила в суботу СБУ, засвідчують протилежне.

 

Так підозрюваний московський ієрарх заявив, що він "проти агресії", але при цьому, жодним словом не згадав про росію.

 

                                                                       Павло з адвокатом у суді (Фото УП). 

 

«Я нічого не зробив для того, щоб мене в чомусь звинувачували. Це політична справа. Я ніколи не був на стороні агресії. Я проти агресії. І зараз я перебуваю в Україні. Це моя земля», - сказав Павло на відео журналістам УП.

 

                                    Спецпризначенці СБУ прийшли в гості до садиби Павла. 

 

Водночас, СБУ та Офіс генпрокурора оприлюднили деталі підозри Павлу.

 

«Служба безпеки зібрала обґрунтовану доказову базу щодо причетності колишнього настоятеля Києво-Печерської Лаври Павла (Петра Лебідя) до розпалювання релігійної ворожнечі, виправдовування і заперечення збройної агресії рф проти України», - йдеться у повідомленні спецслужби.

 

 

Зазначається, що слідчі встановили, що Лебідь у своїх публічних виступах "неодноразово ображав релігійні почуття українців, принижував погляди вірян інших конфесій і намагався сформувати ворожі настрої до них, а також робив заяви, котрі виправдовували чи заперечували дії країни-агресора".

 

Це підтвердила й ініційована СБУ судово-лінгвістична експертиза. 

 

Зокрема, в телефонних розмовах Павло радіє, що Херсон окупували росіяни і там триколор, каже, що на заході країни ніякої України нема, а також дозволяє згадувати патріарха Кирила Гундяєва під час богослужінь в храмах УПЦ МП. 

 

 

«Закон і відповідальність за його порушення однакові для всіх, а ряса не завжди є запорукою чистих намірів. Сьогодні ворог намагається використати церковне середовище для просування своєї пропаганди та розколу українського суспільства. Але ми не дамо йому жодного шансу! СБУ системно блокує усі спроби російських спецслужб, котрі прагнуть використовувати своїх агентів для нанесення шкоди інтересам та безпеці України», – зазначив голова СБУ Василь Малюк.

 

Як повідомляла «УМ», в суботу вранці на підставі зібраних доказів Лебідю повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань) та ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

 

Наразі за місцями проживання та тимчасового перебування фігуранта проводяться слідчі дії.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прокльони Павла. УПЦ МП вступила у конфлікт з українською державою