УПЦ МП ігнорує закони: не виїхала з Києво-Печерської Лаври – проводить службу

10:51, 30.03.2023
УПЦ МП ігнорує закони: не виїхала з Києво-Печерської Лаври – проводить службу

30.03.23р. Московські попи продовжують проводити богослужіння в Києво-Печерській лаврі попри все.

Із території Києво-Печерської лаври УПЦ МП не виїхала, незважаючи на те, що договір оренди храмів у неї закінчився 29 березня. Станом на ранок 30 березня священники УПЦ МП проводять у лаврі богослужіння.

 

Як інформує УМ, про це повідомили журналісти в ефірі національного марафону новин.

 

Як зазначається, УПЦ МП проводить службу і транслює її у прямому ефірі у соцмережах. Журналісти нацмарафону новин повідомили, що богослужіння триватиме до 10 ранку. О 10 ранку на територію Києво-Печерського заповідника має прибути комісія і має розпочатися процес передачі майна лаври державі.

 

Нагадаємо, що Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" розриває з УПЦ МП договір про безоплатне користування Києво-Печерською лаврою. Таке рішення ухвалили через те, що релігійна організація порушила умови користування державним майном.

 

Ченці УПЦ МП мали залишити Лавру до 29 березня. Але вони заявили, що не збираються звідти йти.

 

Глава УПЦ МП митрополит Онуфрій назвав рішення про розірвання договору "несправедливим" щодо вірян. Патріарх РПЦ Кирил поскаржився релігійним та світським світовим діячам на "вигнання ченців" з "колиски нашої цивілізації". Прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що виселення УПЦ МП з Лаври нібито виправдовує повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

 

Із 21 березня в Лаврі працює комісія, що перевіряє збереженість культурних цінностей. Ченці скаржаться, що через роботу комісії не мають доступу до печер і мощей Лаври.

 

За останньою інформацією - зранку 30 березня комісію Міністерства культури, яка мала проводити інвентаризацію майна "Києво-Печерського заповідника", не пустили до лаври прихожани УПЦ МП.

 

Як повідомляла УМ, в УПЦ МП «покарали» за ухилення в розкол архимандрита Києво-Печерської лаври Лотиша.