Рада узаконила надання офіцерських звань військовим без вищої освіти

19:49, 20.03.2023
Рада узаконила надання офіцерських звань військовим без вищої освіти

Військові з бойовим досвідом але без освіти зможуть отримати офіцерські звання (Фото з відкритих джерел)

Тепер військові без відповідної вищої освіти, але з бойовим досвідом зможуть отримувати офіцерські звання.

 

Відповідний законопроєкт №8339 ухвалила Верховна Рада України.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Верховної Ради у Telegram.

 

Як ідеться в пояснювальній записці законопроєкту, Україна потребує якісних кадрів офіцерського складу, якими могли б стати особи сержантського і старшинського складу, котрі перебувають на військовій службі й мають бойовий досвід. 

 

Але згідно з чинним законодавством, щоб отримати офіцерське звання, військовий повинен отримати вищу освіту у військових установах чи військових навчальних підрозділах вишів.

 

«В умовах воєнного стану чинне регулювання призводить до парадоксальних ситуацій. Особа, яка має вагомий бойовий досвід, але не має вищої освіти, не може претендувати на офіцерську посаду. Водночас особа, яка пройшла виключно теоретичну підготовку, отримує керівну посаду»,– ідеться в записці.

 

Тепер бійці без військової вищої освіти, але з бойовим досвідом не менше шести місяців у зоні бойових дій зможуть отримувати первинне офіцерське звання. Також, як зазначено в пояснювальній записці, ці військові зможуть пройти курс військової підготовки за своїм профілем до або після призначення на посаду, але не пізніше ніж через пів року з дня припинення дії воєнного стану. 
 

Як повідомляла УМ, підрозділи «Гвардії наступу» з восьми бригад вже майже сформовані. Тому нових добровольців набирають виключно у резерв.