«Вагнерівський» слід: у ЦАР на золотому руднику вбили девʼятьох китайців

10:58, 20.03.2023
«Вагнерівський» слід: у ЦАР на золотому руднику вбили девʼятьох китайців

Тіла жертв були доставлені до столиці Бангі пізніше в неділю. Місцева влада заявила, що переслідує нападників, але відмовилася від подальших коментарів.

Група невідомих людей напала на золотий рудник, який належить китайській компанії – надзвичайна подія трапилася в Центральноафриканській Республіці. Під час нападу загинули девʼять громадян Китаю, а наступного дня - ще дві людини було поранено. В атаці підозрюють найманців російської «ПВК Вагнера».

 

Як інформує УМ, про це пише агентство The Associated Press.

 

Зазначається, що у нападі звинуватили групу озброєних повстанців. Але там виступили з заявою про непричетність до атаки і натомість звинуватили «вагнерівців».

 

Сам рудник відкрився лише кілька днів тому. За кілька днів до цього невідомі озброєні люди викрали трьох громадян Китаю на заході ЦАР, «що спонукало президента спланувати поїздку до Китаю, щоб заспокоїти інвесторів».

 

Спочатку в нападі підозрювали повстанську «Коаліцію патріотів за зміни» (КПЗ). Однак того самого дня їхній «речник» переклав відповідальність на «вагнерівців».

 

 

Напад на золоту копальню «Чимболо» стався близько 5-ї ранку. Повстанці кажуть, що напад «вагнерівців» був спрямований на те, щоб залякати китайців та самим закріпитися в цій частині країни.

 

Влада ЦАР отримує підтримку від росії ще з 2017 року. Місцеві сили отримують зброю і проходять навчання під керуванням росіян. Сама «ПВК Вагнера» теж діє у ЦАР.

 

За минулий рік «ПВК Вагнера» значно розширила свою діяльність у Центральноафриканській Республіці. Прибутки найманців від видобутку золота в країні можуть зрости до майже мільярда доларів. Згідно з дипломатичними документами, «вагнерівці» побудували в центрі країни, на родовищі золота неподалік від міста Бамбарі великий виробничий комплекс. Нині родовище — це вісім виробничих зон.

 

Як повідомляла УМ, Україна закликала світ  визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією.