Україна закликала світ визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією

15:46, 20.12.2022
Україна закликала світ  визнати ПВК «Вагнер» терористичною організацією

За скоєні злочини Україна просить світ визнати угрупування вагнерівців терористами

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликає світ негайно визнати російську ПВК «Вагнер» терористичною організацією за її злочинну діяльність в Україні та у Західній Африці.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив на онлайн-брифінгу у вівторок.

 

«Україна, яка найбільше потерпає від злочинної діяльності ПВК «Вагнер» підтримує позицію країн Африки, які розглядають «вагнерівців» як суттєву загрозу безпеці. Треба негайно визнати їх терористичною організацією», - сказав Кулеба.

 

Глава української дипломатії зауважив, що «вагнерівці» не лише штурмують зараз Бахмут, ущент знищуючи велике індустріальне місто, а дедалі більше «проявляють себе» в державах Африки. Зокрема, зараз російські найманці допомагають військовій хунті у Буркіна-Фасо. В обмін на військову допомогу «вагнерівці» отримали дозвіл на розробку родовищ золота у прикордонні з Ганою, зазначив міністр.

 

Він також привернув увагу до того, що росія підриває африканські регіональні інструменти з протидії джихадизму. Зокрема, після дислокації «вагнерівців» у Малі військовий уряд країни вийшов зі складу "Сахельської п'ятірки" - регіонального об'єднання країн, що ведуть спільними силами боротьбу з джихадистами.

 

«російське втручання віддаляє перспективи відновлення конституційного правління в Малі та Буркіна-Фасо і дестабілізує всю Західну Африку. «Вагнерівцям» вигідне послаблення африканських країн, бо в умовах хаосу легше грабувати природні ресурси регіону і вкладати їх потім у спорядження і фінансування своїх підрозділів в Україні. Отакий простий зв’язок між видобутком «Вагнером» золота в Африці і бойовими діями на території України, які веде це терористичне угруповання», - акцентував очільник МЗС.

 

Він додав, що Україна закликає посилювати міжнародний тиск на військові уряди тих країн регіону, які надають свою територію та ресурси для діяльності цих російських терористів.

 

Як відомо, юридична компанія McCue Jury & Partners 1 листопада подала до Верховного суду Лондона позов від групи українців проти ПВК «Вагнер» та її засновника Євгенія Пригожина з метою довести, що ця військова організація діє на території України терористичними методами, і добитися компенсації для народу України.

 

Як повідомляла УМ, російська ЧВК «Вагнер» почала масово рекрутувати в’язнів російських тюрем, що страждають на тяжкі інфекційні захворювання, зокрема ВІЛ та гепатит C.