Росіяни розповсюджують заражені програми через торенти – Держспецзвʼязк

16:41, 19.03.2023
Росіяни розповсюджують заражені програми через торенти – Держспецзвʼязк

Російські хакери розповсюджують заражене програмне забезпечення через торенти (Фото: сайт Держспецзв'язку)

До зламаного програмного забезпечення російські спецслужби додають шкідливий код і розповсюджують його через торенти.

 

Як інформує УМ, про це 19 березня попередили на сайті Держспецзвʼязку.

 

Чимало українців, зокрема системні адміністратори деяких компаній, досі використовують неліцензійне програмне забезпечення з торентів.

 

 У Держспецзвʼязку наголошують, що це небезпечно. Якщо користувач завантажує та встановлює заражені вірусами файли на компʼютер, хакери отримують доступ до його вмісту і можуть довго залишатися непомітними.

 

Особливо небезпечно використовувати заражену операційну систему, адже в такому випадку зловмисники мають повний адміністративний доступ до компʼютера, на якому її встановили.

 

У листопаді 2022 року начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк повідомляв, що росія здійснює по 10 кібератак на стратегічні обʼєкти України щодня.

 

Деякі кібератаки росії на українську інфраструктуру можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини. Українські посадовці збирають докази кібератак, повʼязаних із військовими ударами рф, і діляться цією інформацією з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі.

 

Очільник Держспецзвʼязку Юрій Щиголь запропонував створити єдину глобальну організацію, яка б допомагала ділитися інформацією про загрози та готуватися до майбутніх атак.

 

Як повідомляла УМ, щоденно росія здійснює понад 10 кібератак на Україну.