Кремль виправдовує вторгнення в Україну утисками УПЦ МП

13:23, 17.03.2023
Кремль виправдовує вторгнення в Україну утисками УПЦ МП

Припинення доовору оренди Лаври з московським попівством неабияк розлютило Кремль. (Фото ПЦУ)

Рішення української влади не продовжувати оренду території Києво-Печерської лаври для представників УПЦ МП "підтверджує правильність проведення спецоперації в Україні".

 

Як інформує УМ, про це заявив прес-секретар російського диктатора Дмитро Пєсков під час спілкування з журналістами 17 березня.

 

«Київський режим ось цими незаконними діями, зазіханнями на церкву зайвий раз демонструє свій характер. Той самий характер, з яким ми боремося, і той самий характер, який ми повинні припинити в результаті цієї операції, що відбувається.

 

Це зайвий раз доводить і показує, що все, що ми робимо, абсолютно правильно», - сказала головний кремлівський медіа-брехун.

 

Представник Путіна також обурився, що рішення України щодо заповідника, який належить державі, "не отримали належного засудження з боку світової спільноти".

 

Зауважимо, що заповідник "Києво-Печерська лавра" є державною власністю. Але його культовими будівлями та іншим майном десятиліттями безкоштовно користувалася УПЦ МП.

 

У березні заповідник повідомив, що договір від 2013 року про безоплатне користування храмами релігійною організацією буде розірвано. УПЦ МП має покинути цю територію до 29 березня.

 

Комісія, яка працювала в Нижній лаврі протягом двох останніх місяців, виявляла порушення умов договору про користування пам'ятками.

 

Зокрема, намісник лаври митрополит Павло Лебідь побудував на її території 36 неузгоджених із державою споруд, включно з власним особняком, і розвинув багатопрофільну комерційну діяльність.

 

Залишати територію Лаври священики і ченці УПЦ МП відмовляються.

 

Нагадаємо, що 10 березня Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" повідомив монастирю УПЦ МП, що з 29 березня 2023 року договір 10-річної давнини (від 19 липня 2013 року) про безоплатне користування культовими будівлями та іншим майном, що є держвласністю, буде розірвано.

 

У попередженні йшлося про вимогу звільнити будівлі на вул. Лаврській, 11 і Лаврській, 15 у Києві.

 

УПЦ МП заявила, що юридичних підстав на це немає і виселення її чоловічого монастиря з Києво-Печерської лаври є просто "забаганкою чиновників з Мінкульту".

 

Очільник Мінкульту Олександр Ткаченко підкреслив, що ченці й служителі Української православної церкви Московського патріархату мають наприкінці березня залишити усі приміщення Києво-Печерської лаври.

 

У 2022 році Служба безпеки України провела десятки обшуків у різних будівлях УПЦ МП, зокрема й у Києво-Печерській лаврі. Також повідомлялося, що московським попам не дадуть викрасти мощі святих. 

 

Станом на 23 лютого 2023 року СБУ розслідувала майже 60 кримінальних проваджень стосовно проросійськи налаштованих священнослужителів УПЦ МП, поглиблену перевірку пройшли понад 350 церковних споруд і 850 осіб. Суди винесли 7 звинувачувальних вироків.

 

Як повідомляла УМ, Почаївські пристрасті: наміснику лаври загрожує кримінальне провадження.