Китай постачав росії бойову зброю та бронежилети через Туреччину та ОАЕ

09:49, 17.03.2023
Китай постачав росії бойову зброю та бронежилети через Туреччину та ОАЕ

Згідно з даними, наприкінці 2022 року російські організації також отримали 12 партій запчастин для безпілотників від китайських компаній і понад 12 тонн китайських бронежилетів через Туреччину. (Фото: Alexei Druzhinin)

Китайські компанії від червня по грудень 2022 року відправляли до росії штурмові гвинтівки, деталі для безпілотників та бронежилети.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Politico з посиланням на митні дані агрегатора ImportGenius.

 

Компанія Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., також відома як DJI, надіслала запчастини для дронів зокрема, батареї та камери, невеликому російському дистриб’ютору в листопаді та грудні 2022 року. DJI — це китайська компанія, яка підпорядковується США. Вантаж ішов до росії через Об’єднані Арабські Емірати.

 

Фірма China North Industries Group Corporation Limited, один із найбільших державних оборонних підрядників країни, у червні 2022 року надіслав гвинтівки російській компанії «Техкрім», яка має бізнес з урядом рф та військовими.

 

Це були гвинтівки CQ-A, створені за зразком M16, але позначені у документах як «цивільні мисливські рушниці». За даними Politico, їх використовує воєнізована поліція в Китаї та збройні сили багатьох країн — від Філіппін до Південного Судану та Парагваю.

 

Наразі немає підтверджень застосування китайських гвинтівок на полі бою в Україні, а от китайські безпілотники вже помічали.

 

Наприкінці 2022 року російські компанії також отримали через Туреччину 12 партій запчастин для безпілотників від китайських фірм і понад 12 тонн китайських бронежилетів.

 

За даними Import Genius, у грудні минулого року росія встигла імпортувати майже 80 тонн бронежилетів на суму близько $10 мільйонів. Ці бронежилети були виготовлені турецькою компанією Ariteks і більшість з них імпортували прямо з Туреччини, а меншу частину — через Обʼєднані Арабські Емірати. Росія також отримувала бронежилети від китайської компанії Xinxing Guangzhou Import & Export Co.

 

Крім того, з початку 2022 року російська державна компанія «Рособоронекспорт» імпортувала мікрочіпи, тепловізійні пристрої та запчастини, наприклад, газотурбінні двигуни, з різних країн, зокрема, Китаю, Сербії та М’янми.

 

 

23 лютого 2023 року НАТО побачило ознаки того, що Китай «розглядає і, можливо, планує» відправити зброю до росії, щоб допомогти їй у війні в Україні.

 

Глава Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс 26 лютого заявив, що «впевнений» у тому, що Китай розглядає можливість відправки зброї до росії.

 

Тим часом оборонне партнерство москви та Тегерану зростає. Першого листопада видання CNN із посиланням на західних чиновників, які уважно стежать за програмою озброєння Ірану, написало, що Іран планує передати росії приблизно тисячу балістичних ракет і дронів для війни проти України.

 

Керівник «Моссаду» Девід Барнеа теж зазначав, що Іран прагне розширити поставки сучасної зброї до росії.

 

За даними Sky News, Іран таємно постачав росії велику кількість куль, мінометних снарядів та інших боєприпасів і планує надіслати ще більше. Росія ж зі свого боку відправляє Ірану трофейну західну зброю з України. У Тегерані її намагаються перепроєктувати.

 

Як повідомляла УМ, Китай, Іран та рф проводять морські навчання в Оманській затоці.