Командування ДШВ понизило у посаді комбата «Купола» за критику підготовки новобранців

18:35, 16.03.2023
Командування ДШВ понизило у посаді комбата «Купола» за критику підготовки новобранців

Командир батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолій «Купол» захищає Україну з 2014 року. (Фото з відкритих джерел)

У інтерв‘ю американській газеті «The Washington Post» командир батальйону 46-ї окремої аеромобільної бригади Анатолій «Купол»  наголосив на поганій підготовці новобранців, тоді як станом на зараз Сили оборони України втратили на полі бою багатьох найдосвідченіших бійців і їхня заміна не рівнозначна.

 

Після цього Купола понизили у посаді і перевели у заступника командира батальйону навчального центру.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє шеф-редакторка українського бюро "The Washington Post" Ізабель Хуршудян у Twitter та журналіст Юрій Бутусов в Facebook.

 

Рішення щодо пониження «Купола» в посаді було ухвалене командувачем Десантно-штурмових військ ЗСУ, тобто генерал-майором Максимом Миргородським. У відповідь на такий крок «Купол» написав рапорт на звільнення.

 

Зокрема, Юрій Бутусов так відреагував на скандал: «Одного з кращих комбатів ЗСУ знімають з посади за інтерв'ю «Вашингтон пост», де він наголошує на покращенні підготовки мобілізованих солдат. Командир батальйону 46-ї аеромобільної бригади з позивним «Купол» воював з 2014-го року, і блискуче проявив себе після російського вторгнення».

 

Бутусов зазначив, що «Купол» став єдиним кадровим військовим у батальоні, який повністю був складений із резервістів. З 500 бійців першого складу загинуло 100, поранено майже 400.  Під час боїв у Соледарі бійці до останнього тримали позиції, тому у багатьох були обмороження і їм ампутували пальці на ногах. Військові відступили за наказом коли ворог фактично оточив Соледар. 

 

«Тому говорити, що Купол - це людина, яка намагається ухилитись від відповідальності неможливо - цей офіцер бере відповідальність на себе», - зазначив Бутусов.

 

 

В інтерв'ю одному з найвпливовіших видань США "Вашингтон Пост", Купол закорема озвучив наступні тези:

 

«Ми даємо інтерв'ю і говоримо людям, що ми вже перемогли, ще трохи, два тижні, і ми переможемо…Я отримую 100 нових солдатів. Мені не дають часу на підготовку. Вони кажуть: "Веди їх у бій". А ці солдати просто кидають все і біжать. І все. Розумієте, чому? Тому що солдат не стріляє. Я його питаю, чому, а він каже: «Я боюся звуку пострілу»».

 

Купол наголосив, що Україні потрібні інструктори НАТО в усіх наших навчальних центрах, а наших інструкторів потрібно відправити в окопи. Тому що вони не впоралися зі своїм завданням.

 

«Найцінніше на війні – це бойовий досвід. Солдат, який пережив пів року боїв, і солдат, який прийшов з полігону – це два різних солдати. Це небо і земля.  А солдатів, які мають бойовий досвід, дуже мало. На жаль, багато вже загинули або поранені», - зазначив Купол.

 

Бутусов зазначив, що після інтерв’ю командира звільняють з посади.

 

«За що? За те, що він піклується за життя солдат та вимагає зробити зміни у підготовці, щоб провести успішний контрнаступ, бо без змін у підготовці ніякі слова не прорвуть фронт? Так це ж єдиний можливий шлях для перемоги. Якщо відсторонення відбудеться, значить діюча армія втратить якісного командира, буде суттєво знижена боєздатність батальйону та бригади у цілому, буде підірваний злагоджений колектив, а замість чесного аналізу та реальних змін, розбору помилок, переможе в армії російщина, де будь-які справедливі зауваження заперечують, а тих хто їх робить - гноблять,  тим самим унеможливлюючи необхідні зміни», - зазначив журналіст.

 

Шеф-редакторка українського бюро "The Washington Post" Ізабель Хуршудян написала у Twitter, що "Купол" розумів ризики критики ситуації, але все одно дав інтерв’ю.

 

«Я спілкувалася з Куполом. Зіткнувшись із переведенням на іншу посаду, він вирішив залишити свій пост. Дуже невдалий розвиток подій для досвідченого командира, який виступав за позитивні зміни в Збройних силах України»,– зазначила вона.

 

«І коли ми з Куполом сіли за стіл для інтерв'ю, то обговорили той факт, що він, швидше за все, зіткнеться з певними професійними репресіями за свої коментарі. Він відчував, що це вартує ризику»,– додала Хуршудян.

 

Як відомо, це не перший випадок переведення в 46 бригаді після комунікації з пресою.

 

Як повідомляла УМ, раніше у Тернополі виник скандал через обставини загибелі на фронті мобілізованого солдата Богдана Покітко. Адже воїн був направлений на фронт без військової підготовки і вже за 4 дні після цього загинув у найгарячішій точці - під Бахмутом.