Букерівська премія – 2023: український письменник Андрій Курков увійшов до лонглиста

10:59, 16.03.2023
Букерівська премія – 2023: український письменник Андрій Курков увійшов до лонглиста

Міжнародна Букерівська премія оголосила лонг-лист творів: один з них – "Львівська гастроль Джиммі Хендрікса" Андрія Куркова.

До списку номінантів на цьогорічну міжнародну Букерівську премію потрапив відомий український письменник Андрій Курков із романом «Львівська гастроль Джимі Хендрікса».

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті премії.

 

«Пронизана унікальним брендом чорного гумору та горілчаного магічного реалізму Куркова, «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» – це ніжний портрет одного з найбільш ізагадкових міст світу», – прокоментували роман на сайті премії.

 

Загалом у списку 13 книг. Шортлист із шести книг буде оголошено у вівторок, 18 квітня, а володаря Міжнародної Букерівської премії – на церемонії в Sky Garden у Лондоні 23 травня 2023 року.

 

Зазначається, що раніше Курков був журналістом, оператором та сценаристом. Найпопулярнішим його твором вважається роман «Смерть та пінгвін», який перекладений десятками іноземних мов і став міжнародним бестселером. У 2009 році Курков був сам суддею міжнародної Букерівської премії.

 

Крім того, він пообіцяв більше не писати російською мовою і активно розповідає світу про війну, розв’язану рф проти України.

 

Нагадаємо, що документальний фільм виробництва України, Данії, Швеції та Фінляндії «Будинок зі скалок» пройшов у номінацію на «Оскар».

 

Як повідомляла УМ, лауреатами Міжнародної літературно-мистецької премії імені Лесі Українки за 2023 рік стали 8 культурних діячів України, серед яких художники, письменники, історики, перекладачі, поети.