Ізгої G20: росія та Китай опинилися в ізоляції у питанні війни в Україні

09:57, 02.03.2023
Ізгої G20: росія та Китай опинилися в ізоляції у питанні війни в Україні

Очількиники тоталітарних держав завжди порозуміються: володимир путін і Сі Цзіньпін. (Фото з відкритих джерел)

рф та Китай опинилися в ізоляції серед країн G20 щодо питання війни в Україні – про це заявили в Державному департаменті США .

 

Як інформує УМ, про це на брифінгу повідомив речник Держдепу Нед Прайс.

 

Йому поставили питання про те, що на нещодавній зустрічі міністрів фінансів G20 група не змогла опублікувати спільне комюніке, оскільки Росія та Китай були проти використання у комюніке слова "війна".

 

За його словами, переговори про підсумкове комюніке тривають, а питання безпеки мають наслідки для всіх сфер, які хвилюють країни G20.

 

"G20 сповнена рішучості домогтися прогресу, вирішувати та протистояти цим загальним викликам, і тією мірою, якою всередині G20 існують розбіжності, це Росія та Китай опинилися в ізоляції", — сказав Прайс.

 

Представник Держдепу заявив, що слід дочекатися підсумків обговорень цього тижня.

 

Нагадаємо: 20 лютого з'явилися повідомлення, що "мирний план", який має намір запропонувати Китай, найімовірніше, міститиме заклик до перемир'я та припинення військової допомоги Україні.

 

А 22 лютого МЗС Китаю спростувало інформацію про намір КНР дати Росії зброю.

 

Радник президента США Салліван заявив, що Китай може зупинитися на першому пункті свого "мирного" плану щодо врегулювання війни РФ проти України, де йдеться про повагу до суверенітету.

 

Як повідомляла УМ, в США вважають, що росія могла отримувати від Китаю нелетальну військову допомогу, зокрема, спорядження для весняного наступу, форму або навіть бронежилети.