Комікс року 2022: у Києві оголосили лауреата премії

16:31, 24.02.2023
Комікс року 2022: у Києві оголосили лауреата премії

Лауреат премії "Комікс Року – 2022" – це американський журналіст Майк Томпсон (ліворуч). Вручає премію Євген Букет.

На щорічній премії імені Леоніда Перфецького традиційно в День українського коміксу, в Києві 23 лютого, оголосили лауреата премії "Комікс року". Ним став американський журналіст Майк Томпсон з коміксом-розповіддю "Українська сталь" про оборону Маріуполя.

 

Як інформує УМ, про це повідомив Краєзнавець, журналіст, громадський діяч Євген Букет.

 

Минулого року нагородження відбулося в Києві. Вже наступного ранку розпочалося широкомасштабне вторгнення. Українські митці – художники, сценаристи, колористи – перетворилися на українських воїнів.

 

"Сьогодні немає потреби малювати супергероїв — вони існують у реальності, на передовій.Подвиг українців, які обороняють власну державу від переважаючих сил російського агресора, надихає світ. Лауреат премії "Комікс Року – 2022" – це американський журналіст Майк Томпсон. В його особі редколегія премії імені Леоніда Перфецького вирішила подякувати кожному митцю вільного демократичного світу, який не стоїть осторонь війни в Україні та підтримує наш героїчний народ своєю творчістю", – розповідає один з ініціаторів нагороди, засновник клубу RAINHOUSE, доброволець та військовий Олексій Рейнс.

 

На думку військового, мистецтво не може бути поза політикою в моменти, коли йде в прямому сенсі боротьба добра зі злом, коли на наших очах твориться історія.

 

У коміксі-розповіді "Українська сталь" розповідається історія азовця з позивним "Торк", який обороняв Маріуполь та "Азовсталь". В особі Торка виводиться художній образ кожного захисника України – хороброго лицаря світла, хто рятує цивільних і захищає весь цивілізований світ від рашистів.

 

Війна триває. Більшість членів редколегії премії Перфецького з лютого 2022 року служать у лавах Збройних Сил України. На жаль, голова редколегії, один з ініціаторів премії Микола Кравченко (позивний – "Крук") загинув у березні під час оборони Києва. В боротьбі за Україну "Крук" віддав найдорожче, що мав – своє життя…

 

Грошову частину премії лауреат вирішив передати на допомогу пораненим українським воїнам патронатній службі "Янголи Азову". Саме ця служба займалась реабілітацією героя коміксу-переможця "Торка", захисника "Азовсталі".

 

Просто зараз на полі бою Збройні Сили України виборюють право української нації на власне життя, на власну культуру, на власну мову. Не втрачайте присутність духу. Україна неодмінно переможе.

 

Як повідомляла УМ, українська дитяча книга увійшла до списку найкращих видань Німеччини.