Польща та країни Балтії є лідерами з військової допомоги Україні щодо власного ВВП

17:43, 21.02.2023
Польща та країни Балтії є лідерами з військової допомоги Україні щодо власного ВВП

Загалом, 39 країн виступили донорами для України у війні з росією

Зовнішня підтримка України з початком повномасштабного вторгнення відбувається за схемою: США лідирують, Європа слідує. Однак Захід виділяє на допомогу Україні набагато менше, ніж для власних економічних проблем та попередні конфлікти. Проте країни  Балтії і Польща надали Україні найбільшу допомогу у відношенні до власного ВВП.

 

Як інформує Україна молода, такий результат останнього аналізу даних, зібрав проєкт Ukraine Support Tracker  Кільського інституту світової економіки.

 

З додатковими обіцянками на 36,7 млрд євро в грудні американці виділили на підтримку України загалом трохи більш як 73,1 млрд євро, з яких військова складова сягає 44,3 млрд. На другому місці структури ЄС з 30,3 млрд, з яких 3,1 – військова допомога. При цьому загальна допомога, воєнна, гуманітарна та фінансова, від країн Євросоюзу і євроструктур сягає 54,9 млрд євро. Тоді як всі інші держави надали або зобов’язалися допомогти на 15,5 млрд.

 

Окрім США, найбільшими «донорами» є Велика Британія, Німеччина, Канада, Польща, Франція Нідерланди, Норвегія. Загалом у списку 39 країн.

З точки зору частки допомоги до власного ВВП лідерами залишаються держави Балтії і Польща. Зокрема, Естонія лише на військову допомогу Україні витрачає 1,1% свого валового внутрішнього продукту, Латвія – 1%, Литва – 0,7%, Польща – 0,6%.

 

Якщо обіцянки гуманітарної допомоги залишалися відносно незмінними впродовж року, частка обіцянок фінансової та військової підтримки зросла. Після значного скорочення нових обіцянок влітку зобов’язання побили рекорди до кінця року.

 

На двосторонній основі допомогу на державному рівні (схвалену урядом) надали США, на другому місці Німеччина, на третьому Велика Британія.

Автори аналізу зауважують, що постачання танків європейськими країнами та США, анонсовані після зустрічі Контактної групи Україна-НАТО у Рамштайні 20 січня, не включені в оновлення Ukraine Support Tracker.

 

Автори аналізу дивуються досить невеликому обсягу допомоги, «нерішучості європейців» у перший рік війни. 

 

«Це дивне явище, тим більше, що фінансові ресурси можна швидко мобілізувати. Про це свідчить, наприклад, величезна кількість коштів, які уряди ЄС мобілізували, щоб пом’якшити шок цін на енергоносії вдома», – зазначив керівник групи, що розробляє Ukraine Support Tracker, і директор дослідницького центру Кільського інституту Крістоф Требеш. 

 

Як приклад він наводить дані про те, що лише Німеччина оголосила про надання до 264 млрд євро субсидій із січня 2022 року, щоб пом’якшити зростання цін на енергоносії для споживачів і підприємств, тоді як обіцянки підтримки Україні становлять 6,15 млрд євро на двосторонній основі плюс 7,2 млрд євро опосередковано через ЄС. Це лише близько 5% від суми, мобілізованої на енергетичні субсидії, зауважує вчений. 

 

Інші країни ЄС також обіцяли масштабні енергетичні пакети, в середньому в десять разів більше, ніж вони зобов’язалися Україні.

 

Команда Ukraine Support Tracker також вперше провела історичні паралелі з попередніми війнами. Це показує, що вартість підтримки України набагато нижча, ніж витрати західних союзників у попередніх конфліктах. Зокрема, Сполучені Штати витрачали втричі більше на рік порівняно з їхніми витратами на війну в Афганістані після 2001 року (вимірюється у відсотках ВВП). Зобов’язання Німеччини перед союзникам під час війни в Перській затоці 1990/1991 років було у 3 рази більшим, ніж перед Україною.

 

Як повідомляла УМ, міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) під час зустрічі домовилися про подальшу підтримку України.