Україна в Мюнхені отримала сигнали щодо постачання далекобійних ракет – Зеленський

00:47, 19.02.2023
Україна в Мюнхені отримала сигнали щодо постачання далекобійних ракет – Зеленський

На думку Зеленського, в дискусіях на Мюнхенській конференці домінувала саме тема української перемоги. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна отримала важливі сигнали щодо постачання далекобійних ракет та іншої зброї під час Мюнхенської конференції з безпеки, яка проходить у Німеччині.

 

Як інформує Україна молода, про глава держави повідомив у зверненні, передає Офіс президента в ніч на неділю.

 

На думку Зеленського, в дискусіях на конференці домінувала саме тема української перемоги.

 

«Є важливі заяви світових лідерів на підтримку нашої держави, є й сигнали про посилення зброї для нашого захисту. Це стосується, зокрема, далекобійних ракет, іншої зброї, довготривалості підтримки України. Я вдячний усім лідерам за підтримку й за те, що було вчора. І за сигнали, які сьогодні були в Мюнхені. Які підтверджують, що російська агресія матиме лише один фінал, а саме – програш держави-терориста», – сказав президент.

 

І наголосив, що тиск світу на росію має бути таким, щоб країна-агресор не встигала знаходити нові форми терору.

 

Також глава держави анонсував вагомі новини щодо безпеки України наступного тижня.

 

«За цей тиждень ми досягли вагомих сигналів від наших партнерів, конкретних домовленостей щодо неминучості притягнення росії до відповідальності за агресію, за терор проти України та народу. Кожен російський удар по Харкову й області, по Сумщині й Донеччині, по Хмельницькому, по нашому Нікополю й кожному куточку нашої держави матиме для держави-терориста конкретні юридичні наслідки», – наголосив Верховний Головнокомандувач.

 

До речі, новообраний президент Чехії Петр Павел, під час Українського ланчу в межах Мюнхенської конференції з безпеки, заявив, що відчуває песимізм щодо здатності України виграти війну, звільнивши всі території, окуповані армією рф.

 

І закликав Захід бути більш обережними в оцінці варіантів завершення війни: «Ми можемо опинитися в ситуації, коли звільнення деяких частин української території може призвести до більших людських жертв, ніж суспільство може винести. Ось чому може настати момент, коли українці можуть почати думати про інший результат».

 

Лідер Чехії також висловив побоювання, що якщо росія розвалиться, то не буде з ким вести переговори про розброєння, і проблем може стати ще більше.

 

Натомість Павелу заперечив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба: «Є інтелектуальна пастка, якої треба уникнути. Треба вірити в Україну і не готувати Україну до гіршого. Ми щодня ухвалюємо багато рішень, які потребують великої відповідальності. Коли підтримуєте нас, не готуйте нас до гіршого. Вірте в Україну та підтримуйте Україну, і ми переможемо».

 

Пан Кулеба закликав не розглядати звільнення Криму окремо, оскільки цим підтверджуються російські наративи. Він наголосив, що Сімферополь таке саме українське місто, як і Луганськ.

 

Своє чергою прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що найбільша помилка – боятися ескалації: «Ескалація вже сталася, щодня люди гинуть від дій російської армії, – сказала вона, закликавши активніше підтримувати Україну».

 

Як повідомляла «УМ», міністри закордонних справ країн Великої сімки (G7) під час зустрічі у Мюнхені домовилися про подальшу підтримку України.