«Вагнерівці закінчуються»: втрати бойовиків в Україні перевищують 30 тисяч вбитими й пораненими

08:41, 18.02.2023
«Вагнерівці закінчуються»: втрати бойовиків в Україні перевищують 30 тисяч вбитими й пораненими

Засуджених росіян звільняють з в’язниць і кидають без підготовки на передову. Більшість з них стає «гарматним м‘ясом».

За оцінками американської розвідки, російська приватна військова компанія (ПВК) «Вагнер» втратила в Україні понад 30 тисяч осіб убитими й пораненими. Найбільше найманців було знищено в грудні, коли пригожин кинув всі сили на штурм Бахмута. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив речник Ради національної безпеки США Джон Кірбі під час брифінгу.

 

За його словами, кількість вбитих у ПВК Вагнера сягає близько 9000 найманців, причому половина з них були вбиті за останні два з половиною місяці, коли посилились бої на Бахмутському напрямку. Близько 90% убитих у грудні були завербовані з російських в'язниць.

 

«Грунтуючись на попередніх розвідданих, ми підрахували, що 90 відсотків убитих у грудні, лише у грудні, були засудженими. Це люди, яких президент Росії Володимир Путін просто витягує з місць ув’язнень і без підготовки, без навчання і належного озброєння кидає як гарматне м’ясо у бій»,– сказав Кірбі. 

 

Він додав, що російські сили, здебільшого "вагнерівці", продовжують бої навколо Бахмута, хоча саме місто не має стратегічного значення.

 

26 січня США визнали ПВК Вагнера транснаціональною злочинною організацією.

 

3 лютого Україна заочно повідомила про підозру ватажку ПВК Вагнера Євгенію Пригожину. Офіс генпрокурора також обіцяє притягнути до відповідальності й пересічних "вагнерівців" – навіть тих, що втекли за кордон. 

 

Як повідомляла УМ, раніше засновник «Вагнера» Євген Пригожин заявляв, що російське угруповання найманців ПВК припинило вербування в’язнів у російських тюрмах для участі у війні росії проти України.