У Антарктиді тепла вода руйнує «льодовик Судного дня»

14:19, 16.02.2023
У Антарктиді тепла вода руйнує «льодовик Судного дня»

Величезний льодовик Туейтс в Антарктиді називають льодовиком Судного дня невипадково.

В Антарктиді вчені-дослідники виявили, що тепла вода проникає всередину льодовика Судного дня та пришвидшує його танення.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters.

 

Команда із 13 американських і британських учених провела на льодовику близько шести тижнів наприкінці 2019-го і на початку 2020 року. Для спостережень за льодовиком вони використовували підводного робота Icefin і датчики.

 

Дослідники виявили, що тепла вода проникає у тріщини та спричиняє танення льодовика на 30 метрів або більше щороку.

 

«Це те, через що ми всі повинні бути дуже занекопоєні», — сказала науковиця з Корнелльського університету Брітні Шмідт.

 

Величезний льодовик Туейтс в Антарктиді називають льодовиком Судного дня невипадково. Якщо він розтанє, то це підніме рівень Світового океану більш ніж на пів метра та дестабілізує сусідні льодовики — це може призвести до підвищення рівня Світового океану на три метри.

 

Нагадаємо, що в 2022 році на швейцарських льодовиках зафіксували найбільшу швидкість танення з моменту початку реєстрації понад століття тому. Танення льодовика в Альпах навіть спричинило зміну кордону між Італією та Швейцарією.

 

Останні вісім років на Землі стали найтеплішими в історії спостережень. Темпи підвищення рівня моря подвоїлися з 1993 року. На останні два з половиною роки припадає 10% загального підвищення рівня моря з початку супутникових вимірів, що розпочалися майже 30 років тому.

 

Наприкінці січня айсберг завбільшки з Лондон відколовся від Антарктики неподалік британської дослідницької станції Галлей.

 

Як повідомляла УМ, в Антарктиді українські полярники зафіксували наслідки виверження вулкану в Тихому океані.