В Антарктиді українські полярники зафіксували наслідки виверження вулкану в Тихому океані, відео

13:37, 17.01.2022
В Антарктиді українські полярники зафіксували наслідки виверження вулкану в Тихому океані, відео

На станції "Академік Вернадський", розташованій за більш як 7800 км від місця виверження, вчені зафіксували хвилі, викликані вулканом.

На антарктичній станції «Академік Вернадський» українські полярники з почули виверження вулкану Хунга-Тонга-Хунга-Хапаай, яке сталося у південній частині Тихого океану, за 8 тисяч кілометрів.

 

Виверження вулкану супроводжувалося землетрусами магнітудою 5-5,8 та цунамі, хвилі якого дійшли навіть до Антарктиди.

 

Як інформує УМ, про це 17 січня повідомив Національний антарктичний науковий центр у Фейсбуці.

 

15 січня на станції "Академік Вернадський", розташованій за більш як 7800 км від місця виверження, вчені зафіксували хвилі, викликані вулканом.

 

"Хвиля дійшла до нас висотою 60 см, і це з урахуванням того, що акваторії вкриті суцільною кригою", – каже метеоролог Олександр Надточій.

 

Також були зафіксовані "стрибки" атмосферного тиску. Такі ж атмосферні зміни були зареєстровані і в Україні, і навіть на Алясці.

 

Полярники порівнюють потужний вибух вулкану з відкриттям пляшки шампанського.

 

"В момент виверження біля жерла поширюється вибухова хвиля, яка в міру зниження енергії через кілька десятків кілометрів перетворюється на звукову, а через сотні і тисячі км переходить у коливання атмосферного тиску, яке і вловлюють чутливі датчики", – розповідають полярники.

 

 

Як повідомляла УМ, українські полярники після рекордних опадів звільняють від снігового полону станцію «Академік Вернадський».