Євросоюз створив спецгрупу для передачі арештованих російських активів Україні.

07:06, 16.02.2023
Євросоюз створив спецгрупу для передачі арештованих російських активів Україні.

Країни ЄС погодили створення спецгрупи, яка займатиметься питанням фінансування реконструкції України за рахунок заарештованих російських коштів

У Європейському Союзі створили спеціальну робочу групу, яка  має вирішити питання використання і передачі Украні конфіскованих російських активів відповідно до законодавства ЄС. 

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє пресслужба Євросоюзу. 

 

Європейський союз схвалив створення спеціальної робочої групи щодо використання заарештованих або заморожених російських активів для підтримки відновлення України.

 

"Посли ЄС схвалили створення спеціальної робочої групи щодо використання заморожених російських активів для підтримки відновлення України", – ідеться у повідомленні. 

 

На засіданні Комітету з економічних і фінансових питань Євроради члени обмінялися думками щодо економічного та фінансового впливу агресії Росії проти України. Міністри зосередили увагу на реалізації та наслідках санкцій, ухвалених після агресії Росії проти України.

 

Елізабет Свантессон, міністр фінансів Швеції, країни, яка зараз головує в Єврораді, зазначила, що постійна підтримка України залишається головним пріоритетом під час головування Швеції.

 

"Сьогоднішня дискусія була важливою для того, щоб продовжити моніторинг ситуації та спиратися на спільні дії щодо протидії агресії Росії щодо України. Міністри також отримали оновлену інформацію про роботу над можливостями використання заморожених російських активів для допомоги у відбудові України. Головування Швеції сприятиме цій роботі в Раді як першочерговій", - підкреслила вона.

 

Ці активи на суму приблизно 300 млрд євро розподілені в різних фінансових структурах, зазначається у пресрелізі. Однак останнім часом керівники інститутів ЄС неодноразово виступали із заявами, що для відновлення України мають використовувати саме російські активи. Один з посадовців ЄС повідомив, що лідери ЄС в рамках обговорення допомоги Україні планували просунутися в питанні використання заморожених російських активів. Але йдеться не про конфіскацію коштів.

 

"Але це режим санкцій, а не режим конфіскації. Режим санкцій означає, що ви можете використати гроші, але ви повинні їх повернути, коли зміниться політика", - сказав чиновник.

 

Мета робочої групи – розв'язання питання використання заморожених російських активів відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права. Вона займеться правовим, фінансовим, економічним і політичним аналізом доцільності такого використання в тісній координації з міжнародними партнерами, додали у представництві Швеції. 

 

Групу очолить голова Державного агентства Швеції з торгівлі Андерс Анлід. За словами Анліда, серед головних активів будуть кошти російського Центрального банку.

 

"ЄС ніколи раніше не використовував заморожених коштів для відновлення країни, яку роздирає війна, тому ми в певному сенсі працюємо в новій сфері", – сказав він, цитує агентство. 

 

Унаслідок війни, яку 24 лютого 2022 року розпочала Росія, Україна зазнала збитків на суму понад $700 млрд, повідомляв прем'єр-міністр Денис Шмигаль 3 січня 2023 року. Він заявляв, що відновлювати Україну влада має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ.

 

У листопаді 2022 року видання Politico писало, що ЄС заморозив російські активи на €68 млрд. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявляла, що мета ЄС – не лише заморозити, а й вилучити активи Росії для відбудови України, однак для цього ще багато чого потрібно зробити. 
 

Як повідомляла УМ, ЄС хоче ввести санкції проти російського держрезерву