У росії діє системна програма перевиховання та усиновлення дітей з України – Єльський університет

12:07, 15.02.2023
У росії діє системна програма перевиховання та усиновлення дітей з України – Єльський університет

Було визначено кілька федеральних, регіональних і місцевих діячів, які безпосередньо беруть участь у роботі та політичному обґрунтуванні програми. (Фото: Conflict Observatory.)

Мережа таборів, де з українськими дітьми, віком від чотирьох місяців до 17 років, займаються ідеологічним перевихованням та русифікацією, існує на території росії та в окупованому Криму.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у дослідженні, яке провели у Єльському університеті (США) в рамках проєкту Conflict Observatory.

 

 Дослідники виявили 43 такі заклади. Із 24 лютого 2022 року в ці табори потрапило понад 6 тисяч українських дітей і підлітків. Утім, фактична цифра може бути значно більшою.

 

Дослідники зазначили, що у більшості таких закладів займаються проросійським перевихованням, в деяких – проводять військовий вишкіл дітей або ж призупиняють повернення до батьків в Україну.

 

У дослідженні йдеться про те, що 12 таборів розташовані на узбережжі Чорного моря, 7 – в окупованому Криму, 10 – недалеко від великих російських міст – Москви, Казані та Єкатеринбурга, а також в Сибірі та на Далекому Сході.

 

Дослідники зазначили, що на живих батьків дітей вчиняють психологічний тиск, щоб отримати дозвіл на відправку дітей в ці табори.

 

Деякі батьки зізнались дослідникам, що їхніх синів і доньок помістили в подібні заклади бех їхньої згоди.

 

Також, на основі висновків Єльського університету, 20 дітей з цих таборів були влаштовані в сім'ї в Московській області і зараховані до місцевих шкіл.

 

Єльська правозахисна група виявила на території Росії два об'єкти, пов'язані з депортацією дітей-сиріт з України: психіатричну лікарню та сімейний центр.

 

"Факти у звіті дослідження являють собою порушення четвертої Женевської конвенції", – наголошує одна з авторок дослідження Натаніель Реймонд.

 

Як зазначала раніше Альона Луньова, директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA, метою таких дій Російської Федерації є геноцид українського народу та нації.

 

Нагадаємо, в Україну повернути 16 дітей 7-16 років з Херсонщини, яких окупанти депортували до Росії та окупованого Криму нібито у табори "на відпочинок".

 

Як повідомляла УМ, сотні тисяч українських дітей депортовано до рф.