Сотні тисяч українських дітей депортовано до рф – омбудсмен

11:49, 22.12.2022
Сотні тисяч українських дітей депортовано до рф – омбудсмен

Не інакше як етноцидом не назвати насильницьке вивезення українських дітей до росії.

Сотні тисяч може становити кількість депортованих до росії українських дітей.

 

Як інформує УМ, про це 22 грудня заявив під час телемарафону заявив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

 

«Ми не знаємо точну цифру (вивезених українських дітей – ред.). Але за нашими даними, можемо припускати, що таких українських дітей, яких примусово депортували, – сотні тисяч», – сказав він.

 

Лубінець заявив, що наразі українська влада верифікувала понад 13 тис. дітей, депортованих до рф, тобто відомо, звідки цих дітей вивезли, де вони перебувають на території рф, у якому вони статусі і що з ними відбувається.

 

Відповідаючи на запитання щодо дитячих катівень, знайдених на звільнених від рф територіях, український омбудсман підтвердив, що ці катівні були знайдені на Херсонщині.

 

«Ця інформація пішла якраз від нашого Офісу і особисто від мене. Після звільнення Херсонщини я особисто відвідав Херсон, і ми там побачили катівню, де, за свідченнями людей, які там перебували, була окрема камера для дітей. Вона так і називалася – "дитяча". Вона нічим не відрізнялася від інших камер, це був підвал, дуже холодний і вологий», – зазначив чиновник.

 

Уповноважений з прав людини уточнив, що єдина відмінність цієї «дитячої» камери від інших камер була у тому, що росіяни кинули туди три каремати, приблизно товщиною як картон, і таким чином позначили, що сюди вони завозять дітей.

 

Окремо український омбудсман сказав, що раніше він поспілкувався з 14-річним хлопцем, якого утримували 10 днів у такій дитячій катівні у Херсоні, Віталієм Мухарським, і його дядьком Олексієм, і розповів про свідчення підлітка – про те, які у цій камері були умови тримання, як їх у цих камерах годували тощо.

 

Він також підтвердив, що ці розповіді Мухарського можуть стати свідченнями у суді. «І не просто можуть – вони стануть. І зараз над фіксацією цього окремого злочину щодо катування дитини працює СБУ під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора України», – зазначив Лубінець.

 

Нагадаємо, що 30 листопада Лубінець заявив, що росія порушила міжнародне гуманітарне право, коли утримувала у полоні у Херсоні 14-річного Віталія Мухарського.

 

16 грудня омбудсман поінформував, що справою Мухарського займатимуться Служба безпеки України і Офіс генпрокурора.

 

Як повідомляла УМ, до України повернули 37 викрадених росіянами дітей.