рф отримала від Ірану дрони-бомбардувальники високого радіусу дії

01:18, 13.02.2023
рф отримала від Ірану дрони-бомбардувальники високого радіусу дії

Іранський Shahed-129 досі не фіксувався в дії в Україні. (theguardian.com)

Іран передав росії 12 ударних дронів-бомбардувальників Shahed-191 та Shahed-129, які мають більш точну систему наведення на цілі та здатні нести 60-70 кілограмові бомби.

 

рф також отримала 6 дронів Mohajer-6 з радіусом дії до 200 км та здатністю нести по чотири ракети класу «повітря — земля».

 

Як інформує Україна молода, про це пише The Guardian з посиланням на джерела.

 

Зазначається, що поставки цих дронів узгодили після візиту російських військових та технічних фахівців до Тегерану ще в листопаді 2022 року. Після цього рф узгодила відправку 12 безпілотних бомбардувальників та шести дронів Mohajer-6 з радіусом дії до 200 км та здатністю нести по чотири ракети класу «повітря — земля».

 

Mohajer рф  вже використовувала в Україні і втрачала, тому для ЗСУ вони не нові, а ось Shahed-191 та Shahed-129 досі не фіксувалися в дії.

 

Газета пише, що дрони доставили на російську військово-морську базу. Більшість безпілотників, відправлених до росії, таємно забрало іранське судно з бази на узбережжі Каспійського моря. Потім у морі безпілотники були передані російському військовому катеру.

 

Інші безпілотники відправляли державною іранською авіакомпанією, додали джерела.

 

Іран та Росія мають вихід до Каспійського моря, що робить фізичну передачу між ними відносно простою.

 

Іран також направив до Москви технічних фахівців для допомоги ввести безпілотники в експлуатацію. Джерела розповіли, що на один безпілотник припадало по три іранських спеціалісти - загалом 54 - які допомагали інтегрувати апарати в російську армію.

 

Безпілотники були виготовлені на тому самому військовому заводі в центральному місті Ісфахан, який 28 січня був обстріляний ізраїльським дроном.

 

За даними британської дослідницької організації Conflict Armament Research, існують докази того, що Іран модифікує свої безпілотники, які передає росії, аби бойова частина могла завдати максимальної шкоди інфраструктурним об'єктам в Україні.

 

Як повідомляла "УМ", за даними джерел ізраїльських ЗМІ, росія незабаром передасть Ірану багатоцільові винищувачі Су-35 в обмін на підтримку дронами.