Іран вночі масовано атакували дрони – демілітаризовували військові обєкти

10:14, 29.01.2023
Іран вночі масовано атакували дрони – демілітаризовували військові обєкти

Іран догрався зі своєю ядерною програмою - не на жарт розлютив Ізраіль та США.

У провінції Ісфахан, що в Ірані, в ніч з 28 на 29 січня стався потужний вибух на військовому заводі, що виробляє боєприпаси. Іранські державні ЗМІ з посиланням на Міністерство оборони повідомили, що підприємство атакували безпілотники.

 

Як інформує УМ, про це 29 січня повідомило агентство Reuters.

 

«Один [із безпілотників] був збитий... протиповітряною обороною, а два інші потрапили до пасток ППО і вибухнули. На щастя, ця невдала атака не призвела до людських втрат і завдала незначних пошкоджень даху заводу», — цитують журналісти повідомлення Міністерства оборони Ірану.

 

Іранські медіа також повідомляють про атаку дронів на обʼєкти в містах Тебріз, Хамедан іКараджі.

 

Ізраільсі літаки над Тегераном.

 

Поблизу міста Тебріз у провінції Східний Азербайджан в Ірані спалахнула масштабна пожежа на нафтопереробному заводі, повідомляє CNN.

 

За словами генерального директора управління кризовими ситуаціями Східного Азербайджану Мохаммада Бакера Ханбара, на місці працюють 25 пожежних машин.

 

Уночі 11 квітня 2021 року в Ірані на підземному заводі в місті Натанзі сталася аварія. На ядерному обʼєкті, де збагачують уран, несподівано зникло світло. Іран заявив про терористичну атаку, а ЗМІ повідомляли, що завод атакували хакери за завданням ізраїльського Моссаду. Ізраїль офіційно не підтвердив і не спростував свою причетність.

 

10 квітня на заводі запустили нові центрифуги 164 IR-6 і 30 IR-5, які можуть швидше збагачувати уран. За запуском спостерігав президент Хасан Рухані. Він укотре заявив, що ядерна програма Ірану має виключно мирну мету і не спрямована на створення зброї.

 

Пізніше виявилося, що аварія вивела з ладу понад тисячу центрифуг для збагачення й очищення урану, а також зруйнувала наземну енергосистему. Іран поклав відповідальність за аварію на Ізраїль.

 

29 грудня 2022 року Міністр оборони Ізраїлю Бенні Ганц заявив, що його країна може атакувати іранські ядерні обʼєкти за два-три роки.

 

Як повідомляла УМ, Іран вибухнув погрозами у бік Президента України Володимира Зеленського після його виступу на Конгресі США, заявивши, що «стратегічне терпіння держави не безмежне».

 

.