Зеленський спрогнозував вступ України до ЄС та НАТО

14:01, 11.02.2023
Зеленський спрогнозував вступ України до ЄС та НАТО

Сьогодні серед світових лідерів є певні песимісти, які вважають, що для членства в ЄС Україні треба 10 років — Зеленський

Стати повноцінним членом Європейського Союзу Україна зможе уже через два роки. А долучитися до НАТО наша країна зможе після перемоги над ворогом.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив президент Володимир Зеленський під час саміту, організованого банком JP Morgan.

 

"Сьогодні є певні песимісти серед світових лідерів, які вважають, що для членства в ЄС Україні треба 10 років. Але вони переважно знають нас і іноді навіть бояться нашого духу, нашої енергії. Тому ми бачимо, що ми можемо бути у ЄС через два роки. І нам потрібні гарантії безпеки", — сказав глава держави.

 

Український гарант зазначив, що найкращою гарантією для України буде членство в НАТО.

 

"Ми вважаємо, що будемо в НАТО раніше, ніж усі лідери вирішать, що наш пакет щодо гарантій безпеки є слушним. Тому що вони ухвалюють рішення повільно, це бюрократія... І я вважаю, що після перемоги ми будемо в НАТО", — заявив Зеленський.

 

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

 

1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.

 

2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

 

3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.

 

4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.

 

5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).

 

6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.

 

7. Впровадження закону про олігархів.

 

8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.

 

9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

 

Нагадаємо, 3 лютого президент Євроради Шарль Мішель заявив, що Україна може стати членом Євросоюзу в найближчі два роки.  Цей процес може бути прискорений, якщо будуть реалізовані всі необхідні реформи.

 

Також Європейська комісія опублікує письмовий звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в Європейський Союз восени цього року. Водночас усне оновлення буде весною.

 

Як повідомляла УМ, Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що Україна стане членом Європейського союз