«Засуджений за шпигунство»: у колонії рф помер українець Костянтин Ширінг

10:53, 08.02.2023
«Засуджений за шпигунство»: у колонії рф помер українець Костянтин Ширінг

Костянтин Ширінг так і не дочекався в російській вязниці так необхідної йому серйозної меддопомоги. (Фото: КПГ)

Засуджений на 12 років 61-річний українець Костянтин Ширінг, котрого за звинуваченням у «шпигунстві», помер у колонії №5 у місті Новотроїцьк Оренбурзької області Росії, де відбував незаконне покарання.

 

Як інформує УМ, про це повідомила Кримська правозахисна група із посиланням на власні джерела у колонії.

 

Як повідомляють правозахисники, Костянтин Ширінг потребував операції на серці, звертався за медичною допомогою, проте операцію йому так і не провели.

 

Офіційного підтвердження факту смерті Ширінга від ВК №5 поки немає, формально ще буде проводитись слідство.

 

“Костянтин потребував медичної допомоги через серцеві хвороби, але не отримав її. Ненадання медичної допомоги нашим громадянам в російських вʼязницях – не поодинокі випадки, а системна практика. Відповідальність за його смерть лежить на адміністрації колонії. Саме тому треба шукати та задіяти всі механізмі для звільнення українських громадян, яких утримує Росія, бо умови в колоніях РФ – це реальна загроза життю”, – наголосила голова КПГ Ольга Скрипник.

 

Кримська правозахисна група повідомляла раніше, що 15 квітня 2020 року ФСБ РФ заявила про затримання в Криму учасників «української розвідувально-диверсійної групи», до якої буцімто належала «російська військовослужбовиця, підозрювана у видачі державної таємниці» Тетяна Кузьменко й громадянин України, підозрюваний у «здійсненні шпигунської діяльності за завданням української спецслужби» Костянтин Ширінг. За інформацією російського відомства, було порушено кримінальні справи «про державну зраду й шпигунство».

 

За версією ФСБ, Кузьменко, яка служила в частині прапорщиком, нібито надавала Костянтину Ширінгу відомості про чисельність особового складу полку, ракетне та інше озброєння, про місця його дислокації тощо. Він, у свою чергу, за даними «слідства», цю інформацію буцімто передавав до Міноборони України.

 

Ширінг страждав на серцево-судинні захворювання. Він кілька разів звертався з заявою про медичну допомогу до адміністрації СІЗО. Після цього адміністрація СІЗО кілька разів переводила его з камери до камери, й умови тримання в кожній булі гірші, ніж у попередній.

 

14 жовтня 2021 року «Верховний суд Криму» засудив Костянтина Ширінга до 12 років ув’язнення з відбуванням покарання в колонії суворого режиму. У дебатах прокурор прохав 14 років позбавлення волі, а захист – виправдати Костянтина Ширінга. Сам Ширінг теж просив його виправдати, повідомивши, що його «обмовили й перекинули на нього всю провину».

 

25 січня 2022 року Третій апеляційний суд у Сочі залишив чинним вирок Костянтину Ширінгу.

 

1 червня 2022 року стало відомо, що Костянтин Ширінг прибув до колонії в Оренбурзькій області Росії, його «етап» тривав понад 2 місяці. Ширінг писав, що складні умови позначилися на стані здоров’я, “до якого всім байдуже. У мене відібрали абсолютно всі ліки й тонометр”.

 

Як повідомляла УМ, ОПК рф залучає працю засуджених.