У ЄС шукають винних у витоку інформації про візит Зеленського до Брюсселю

16:13, 07.02.2023
У ЄС шукають винних у витоку інформації про візит Зеленського до Брюсселю

В ЄС хтось «злив» інформацію про дату візиту Зеленського в Брюсель

Серед офіційних осіб ЄС спалахнули взаємні звинувачення після витоку подробиць можливого візиту Володимира Зеленського в Брюссель Це викликало побоювання щодо його безпеки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє The Guardian.

 

Видання повідомляє, що приблизно за 48 год до запланованої поїздки президента в Брюссель, про візит повідомили італійські ЗМІ, а згодом оголосили на сторінці Європейської народної партії в Twitter.

 

«Ми з нетерпінням чекаємо можливості вітати вас у Брюсселі, пане президенте»,– йшлося у повідомленні у Twitter, однак публікація швидко була видалена.

 

Зазначено, що президент Європейської ради Шарль Мішель, який організовує саміти ЄС, вважає Європарламент відповідальним за витік інформації про візит. Водночас його речник не підтвердив і не спростував візит, сказавши, що є відкрите запрошення президента Зеленського відвідати Брюссель.

 

«Цей скандал ставить у скрутне становище президента Європарламенту Роберту Метсолу, чиїх посадовців звинувачують у витоку інформації. Вона також є членом групи ЄНП, яка коротко висвітлювала цей візит», – пише The Guardian.

 

За даними видання, сварка показує, як конкуруючі інституції ЄС борються, щоб продемонструвати солідарність з Україною та показати свою підтримку Зеленському.

 

«Окремо дипломати ЄС заявили, що Мішель і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн змагаються, щоб продемонструвати підтримку України. Обоє вони радісно говорили про перспективи вступу України в ЄС. Водночас багато держав-членів стверджують, що лідери ЄС повинні пом’якшити свою публічну риторику, щоб не викликати надії на швидке приєднання до блоку», – йдеться у матеріалі.

 

Як повідомляла УМ, кількома днями раніше Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова дипломатії ЄС Жозеп Борель прибули до Києва, щоб взяти участь у саміті Україна-ЄС.Також на саміті був присутній президент Європейської Ради Шарль Мішель