Австрія оголосила чотирьох російських дипломатів персонами нон ґрата

11:45, 02.02.2023
Австрія оголосила чотирьох російських дипломатів персонами нон ґрата

Російські дипломати мають покинути територію Австрії до 8 лютого 2023 року.

Міністерство закордонних справ Австрії оголосило, що висилає з країни чотирьох російських дипломатів за діяльність на користь спецслужб. 

 

Як інформує Україна молода, про це заявило у четвер Міністерство закордонних справ Австрії.

 

«Федеральне міністерство з європейських та міжнародних справ Республіки Австрія оголошує про своє рішення скасувати дипломатичний статус чотирьох російських дипломатів у Відні»,- йдеться у заяві. 

 

Зазначається, що мова йде про двох дипломатів посольства росії.

 

«Двоє дипломатів посольства Росії вчинили дії, несумісні з їхнім дипломатичним статусом. Тому вони оголошені персонами нон грата відповідно до статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини. Вони повинні покинути територію Австрійської Республіки»,- заявили в МЗС.

 

Крім того, не тим займалися і два дипломати з постійного представництва росії при ООН, яким також наказано залишити територію Австрії.  

 

«Чотири російські дипломати мають залишити територію  Республіки Австрія не пізніше, ніж за тиждень, тобто до кінця 8 лютого 2023 року»,- зазначається у повідомленні. 

 

У квітні 2022 року Австрія вислала чотирьох російських дипломатів, які діяли у порушення Віденської конвенції, тобто, займалися шпигунською діяльністю. 

 

Як повідомляла УМ, президент Австрії Александер Ван дер Беллен 1 лютого прибув до України.  Він відвідав Бучу та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, а також передав генератори й оголосив про виділення 5 мільйонів євро на відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури.

 

За підсумками зустрічі з президентом Австрії Зеленський закликав австрійський бізнес відмовитись від співпраці з Росією як країною-агресором і натомість почати – з Україною.