В ЄС планують підготувати ще 15 тисяч українських бійців

06:51, 02.02.2023
В ЄС планують підготувати ще 15 тисяч українських бійців

30 тисяч українських військових пройдуть бойову підготовку в рамках місії ЄС, щоб ще краще захищатися від ворога

Європейський союз має наміри збільшити масштаби тренувальної місіїдля українських військових і підготувати 30 тисяч українських захисників. Раніше анонсували мету навчити в країнах ЄС біля 15 000 бійців.

 

Також Євросоюз виділить Україні 25 мільйонів євро на розмінування. 

 

Як інформує Україна молода, про це пише RND. 

 

Офіційні заяви, як очікується, буде зроблено 3 лютого у Києві на саміті Україна – ЄС.

Перед початком саміту, 2 лютого, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зустрінеться з членами українського уряду. Вони обговорюватимуть можливості прискореного вступу України до Євросоюзу та можливість створення європейського трибуналу, щоб притягнути російське керівництво до відповідальності за агресію.

 

«У листопаді міністри закордонних справ країн-членів ухвалили рішення про початок навчальної місії ЄС. Тоді йшлося про те, що спочатку до 15 тисяч українських військових мають пройти навчання в Німеччині, Польщі та інших країнах ЄС. Завдяки місії, ЄС хоче допомогти українським військам захищатися ще краще, ніж раніше, від загарбників з Росії»,– йдеться у матеріалі. 

 

Зазначається, що в рамках навчальної місії Бундесвер пропонує бойову підготовку для рот і тактичні навчання для штабу бригади та підпорядкованих їй штабів батальйонів. Крім того, Німеччина пропонує забезпечити підготовку інструкторів, медичну підготовку і провести навчання українських військових з використання систем озброєння у тісній співпраці з промисловістю.

 

Відповідно до початкового плану, Німеччина хотіла підготувати бригаду чисельністю до 5 000 українських військових протягом перших кількох місяців. Кількість бійців, які пройдуть навчання, також мала залежати від того, скільки солдатів Міністерство оборони України зможе відправити на тренування, зважаючи на бойові дії.

 

«Згідно з інформацією в колах ЄС, федеральний уряд пообіцяв заповнити 80 посад для місії під час планування розгортання. Бундесвер також забезпечує багатонаціональне командування для спеціалізованої підготовки. ЄС вже призначив тризіркового генерала Андреаса Марлоу командувачем»,– наголосило видання. 

 

Зокрема, військових навчатимуть роботі з європейською бронетехнікою, включно з танками «Леопард-2», які країни ЄС найближчим часом постачатимуть Україні.

Наприкінці січня Євросоюз виділив на підготовку українських військових черговий транш на суму 45 мільйонів євро.

 

Бійці ЗСУ вже проходять навчання у багатьох країнах світу. У Великій Британії вони опановують управління танками «Челленджер-2», в Німеччині – бронемашинами «Мардер», у США – танками «Абрамс» та зенітно-ракетними комплексами Patriot. Також підготовка українських військових відбувається в Чехії, Польщі та державах Балтії.

 

За словами військових експертів групи Conflict Intelligence Team, навчання екіпажів танків може тривати від трьох місяців і більше. Крім того, для їхнього використання необхідно підготувати технічний персонал, який займатиметься обслуговуванням та ремонтом машин, та відповідну інфраструктуру.

 

Як повідомляла УМ, бойові танки Leopard 2 німецького виробництва Норвегія відправить в Україну якнайшвидше, найімовірніше – в кінці березня