«Шахеди» одлітаються: в Україні вже формують перші ударні роти БПЛА

01.02.2023
«Шахеди» одлітаються: в Україні вже формують перші ударні роти БПЛА

(Фото з сайту slovoidilo.ua.)

Рашистські «шахеди» більше не домінуватимуть в українському небі. Ідею створення власної «Армії дронів» ухвалив на Ставці Головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний.


Для реалізації амбітного проєкту вже відібрали найбільш професійних військовослужбовців, які очолять ці підрозділи. Кожна група отримає в розпорядження дрони, боєприпаси, Starlink та інше обладнання.

 

Необхідно також провести низку ключових реформ і налагодити масштабне виробництво самих БПЛА. Цю частину роботи взяли на себе члени Координаційного штабу, до складу якого ввійшли фахівці Міністерства оборони, Генерального штабу ЗСУ та Держспецзв’язку.

 

Навчання фахівців проходитиме на базі школи «Боривітер». У рамках проєкту Україна вже закупила 1 тис. 711 літальних апаратів. Майже тисячу з них було передано військовим.


У розпорядження ЗСУ надійшли днями і шість перших систем протидії ворожим атакам безпілотників. Так звані «ловці шахедів» боронитимуть об’єкти енергетичної інфраструктури.

 

«Це найсучасніші оборонні технології, які захищають стратегічні об’єкти США, — повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації. — Комплекс радарів і засобів глушіння сигналу допомагає виявляти й блокувати ворожі БПЛА та випускає свої дрони. Fortem DroneHunter F700 — автономний дрон із радіолокаційним управлінням та штучним інтелектом. Летить на швидкості понад 100 км/год, перехоплює та приземляє ворожі безпілотники».


У відомстві додають, що це стало можливим завдяки збору коштів, який організували monobank Олега Гороховського, Ігор Лаченков та платформа UNITED24.