Ватутін – на вихід: пам’ятник кривавому радянському генералу демонтують

13:20, 27.01.2023
Ватутін – на вихід: пам’ятник кривавому радянському генералу демонтують

Пам"ятник кривавому генералу Ватутіну стовбичить у центрі столиці.

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики рекомендує демонтувати та перенести пам'ятник радянському генералу Миколі Ватутіну, який розміщений у центрі столиці поблизу будівлі ВРУ.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Мінкультури.

 

«Щодо пам’ятника радянському генералу Миколі Ватутіну експертна комісія МКІП рекомендувала КМДА демонтувати та перенести його, а також визнати об’єкт таким, що відповідає критеріям і ознакам пам’ятки монументального мистецтва», - сказано, зокрема, в повідомлені міністерства.

 

Мінкультури рекомендує КМДА взяти пам’ятник на облік як музейний предмет та перемістити до музейних фондів.

 

Місцем зберігання, до прикладу, пропонують музей-заповідник "Битва за Київ у 1943 році" (с. Лютіж Київської обл.), оскільки на Лютізькому плацдармі розташовувався командний пункт Ватутіна. 

 

Зауважимо, що пам’ятник Ватутіну споруджений над його могилою у Маріїнському парку в Києві. Це твір відомого скульптора Євгена Вучетича. 

 

Монумент згідно з наказом Головного управління охорони культурної спадщини КМДА від 2010 року має статус щойно виявленого об’єкта культурної спадщини.

 

Нагадаємо, що у листопаді 2014 року Український інститут національної пам'яті включив Ватутіна до списку окремих осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації голодоморів та політичних репресій, чиїми іменами названі вулиці в Україні

 

Як повідомляла УМ, в Київській міській раді зареєстровано проєкт рішення «Про демонтаж пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних об’єктів, меморіальних дощок) та їх частин, пов’язаних з російською федерацією та колоніальною спадщиною».