У Криму окупанти посилюють репресії через поразки на фронті - Чубаров

19:08, 21.01.2023
У Криму окупанти посилюють репресії через поразки на фронті - Чубаров

Із літа 2022 року в Криму вибухів по військових об'єктах рф побільшало, півострів може стати територією, де розгортатимуться подальші бойові дії.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Крим може стати ареною бойових дій, оскільки що ближче війна наближається до півострова, то більше там репресій. 

 

Окупований Росією Крим став можливою ареною бойових дій із літа 2022 року. 

 

Як інформує Україна молода, про це він сказав у інтерв’ю Kyiv Post.

 

«Крим із літа 2022 року став можливою територією для розгортання бойових дій. Зокрема українською армією були здійснені удари по військових об'єктах: удару по військовому аеродрому в місті Новофедорівка під Саками, де було знищено близько 50 сучасних військових винищувачів, потужні вибухи на складах боєприпасів під Джанкоєм, атака безпілотниками будівлі штабу Чорноморського військового флоту»,– сказав він.

 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу вважає, що «ці всі дії посприяли тому, що населення Криму нарешті усвідомило, що звільнення півострова є не тільки бажанням української влади, а й реальністю».

 

«Це відчувають російські окупанти, тому вони намагаються використовувати різні прийоми для того, щоб продовжувати контролювати кримське суспільство та переконувати людей, що Крим неприступним для Збройних сил України. Тому чим ближче війна наближається до Криму, тим більше там нарощують репресії й гоніння»,– пояснив Чубаров.

 

За його словами, після 24 лютого 2022 року, коли Росія повномасштабно вторглася на територію України, в Криму «відновилися активні переслідування кримських татар».

 

«Питання дотримання прав людини у Криму постало ще гостріше, про це свідчать численні вбивства, насильницькі викрадення, незаконні арешти тощо»,– наголосив Чубаров. 

 

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин і незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна й більшість країн світу.

 

24 лютого 2022 року Путін оголосив про вторгнення в Україну. Спочатку, за даними СБУ, він розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. У квітні росіян вигнали з північних областей, восени деокупували частини Харківської і Херсонської областей, бої тривають на сході й півдні.

 

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму. 
 


Як повідомляла УМ, екс-командувач військ США в Європі Бен Годжес  заявив, що російський флот та авіація у тимчасово окупованому Криму незабаром відчують чималий дискомфорт.